OBS: Du er nu offline

Palæstina:  Norges LO vil have international boykot af Israel

Fagbevægelsen i Norge ønsker en boykot af Israel som følge af 50 års besættelse af palæstinensiske områder.
Af 
 

Norges LO vil arbejde for en “international økonomisk, kulturel og akademisk boykot af Israel”.

Det besluttede organisationen på sin kongres med 193 stemmer for og 117 imod. Beslutningen sker i protest mod Israels besættelse af de palæstinensiske områder, der netop nu har foregået i 50 år.

- Israels voldelige kurs tvinger nu LO til at tage stilling, og det er fint, for der er ingen anden måde, at presse Israel på, siger Hugo Sandoval fra LO Trondheims internationale udvalg.

Kongressen vedtog også at opfordre Norge til officielt at anerkende den palæstinensiske stat.

Dansk LO støtter ikke en boykot af Israel.

- Det er klart, at der sker store uretfærdigheder i Palæstina, men jeg mener ikke, at en boykot er vejen frem for at skabe en fredsløsning. I stedet kan vi som fagbevægelse hjælpe palæstinenserne med at opbygge deres samfund og infrastruktur gennem international støtte, siger Arne Grevsen, næstformand i LO.

Amnesty: Boykot bosættervarer

Samtidig har Amnesty International netop lanceret en kampagne for, at verdens lande boykotter varer, der er produceret i illegale israelske bosættelser på Vestbredden.

- Mens den palæstinensiske økonomi er forkrøblet efter 50 års besættelse, er en blomstrende bosætterindustri for millioner af dollars bygget på baggrund af den systematiske undertrykkelse af den palæstinensiske befolkning. Det er på tide, at staten tager konkrete skridt mod at stoppe finansieringen af bosættelserne, som bryder international ret og udgør krigsforbrydelser, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Mindst 100.000 hektar palæstinensisk land er blevet inddraget alene til bosættelser.

Fagforeninger og boykot af Israel

Det er langt fra første gang, at faglige organisationer bruger boykot-våbnet over for Israel. I 2002 opfordrede det danske forbund SiD - der senere blev en del af 3F - således til en boykot af Israel.

Irsk LO lancerede i 2009 en boykot af israelske varer som svar på krigen i Gaza, og samme år boykottede britisk LO varer fra de israelske bosættelser. Landets største forbund, Unite, opfordrede til en total boykot af israelske varer.

I februar 2009 nægtede sydafrikanske og australske havnearbejdere at laste og losse skibe fra Israel. Sydafrikas største LO, Cosatu, sammenlignede situationen med apartheid-tiden, hvor havnearbejdere og søfolk fra hele verden støttede oprøret mod det sydafrikanske regime gennem en boykot. I Oakland i USA skete det samme året efter.

I 2014 opfordrede 3F den danske regering til at arbejde for en suspension af Israels associeringsaftale med EU og til at gøre import af varer fra bosættelser ulovligt - blandt andet som følge af angrebet på Gaza samme år.