Der er et enormt behov for støtte til uddannelse og organisering af flygtninge.
Jonas Devantier, international rådgiver i 3F, er ikke i tvivl. Han er netop vendt hjem fra et besøg i Jordan, hvor han blandt andet har mødt syriske flygtninge og lokale fagforeningsfolk.
Bygningsarbejdernes forbund, JGUCW, vurderer, at der nu opholder sig ikke færre end to millioner syriske flygtninge i Jordan, altså langt flere end de 1,2 millioner, som FN-organisationen UNCHR har opereret med.
Årsagen er blandt andet, at grænsen til Syrien er åben, og at antallet af flygtninge og migranter derfor stiger. Mange af dem bliver udnyttet til skruppelløs social dumping.
Åbner op for flygtninge
- Samtidig har regeringen åbnet op for at give arbejdstilladelser til de syriske flygtninge inden for bestemte brancher. Blandt andet tekstilindustri, landbrug og privat service. I Tyrkiet og Libanon, hvor der også opholder sig millioner af syriske flygtning, er det næsten umuligt at få arbejdstilladelser, siger Jonas Devantier.
De syriske flygtninge forsøger at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, men mangler rettigheder, bliver groft underbetalt og har meget svært ved at få fast ansættelse.
- Syrerne har typisk én dags arbejde her og én uge dér. Det er ekstremt usikkert. Jordans arbejdsmarked er i forvejen presset af omkring 500.000 egyptiske gæstearbejdere og tusinder af migranter fra Nepal, Sri Lanka og Bangladesh, fortæller Jonas Devantier.
Der er alligevel mangel på uddannet og faglært arbejdskraft, og kun 4.000 ud af 6-700.000 bygningsarbejdere er i dag fagligt organiserede.
Skolegang betød rettigheder og højere løn
3F støtter fagforeninger, der arbejder med uddannelse og organisering af syriske flygtninge i Jordan og Libanon.
- Mange af flygtningene er dygtige håndværkere, men har ikke papir på deres fag. Jeg besøgte en teknisk skole, der i løbet af få måneder kan give flygtningene papir på deres håndværk, som de kan bruge i Jordan, forklarer Jonas Devantier.
Han mødte blandt andet en syrisk elektriker ved navn Abdul.
- Efter to en halv måneds skolegang havde han sikret sig fast arbejde og en højere løn, så det var et stort fremskridt for ham, siger Jonas Devantier.
Sideløbende med samarbejdet med tekniske skoler gør bygningsarbejderforbundet en indsats for at organisere de syriske flygtninge. Det sker blandt andet gennem lokale komitéer og netværk.
- Det handler først og fremmest om blandt de mange flygtninge at opbygge tillid til fagforeningernes arbejde. Den har mange af syrerne ikke med sig. Det sker for eksempel ved, at netværkene hjælper flygtningene med løn- og arbejdsforhold eller med at få en arbejdstilladelse, siger Jonas Devantier.
Hvor de syriske flygtninge tidligere var 100 % afhængige af deres arbejdsgiver for at kunne arbejde i Jordan, kan de nu søge om arbejdstilladelse, blandt andet med hjælp fra fagbevægelsen.