OBS: Du er nu offline

Skoleelever tvinges til at knokle for Amazon

Tvungent natarbejde og overarbejde er hverdagen for såkaldte praktikanter, der producerer Amazon-produkter på fabrikker i Kina, viser ny rapport.

Mike George, tidligere næstkommanderende i Amazon, fortæller her om Alexa og Echo ved en konference i Las Vegas. (
	Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix)
Mike George, tidligere næstkommanderende i Amazon, fortæller her om Alexa og Echo ved en konference i Las Vegas. ( Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix)
Af 
 

Kinesiske elever fra tekniske skoler presses til lange arbejdsdage og natarbejde på fabrikker, der producerer forskellige produkter til net-giganten Amazon.

Det afslører en ny rapport fra organisationen China Labor Watch.

Lækkede dokumenter viser, at hundredvis af elever fra blandt andet tekniske gymnasier er blevet rekrutteret som såkaldte praktikanter til en fabrik i Hengyang i det østlige Kina. Fabrikken er ejet af Foxconn, der er verdens største producent af elektronik og blandt andet leverer udstyr til Apple, Sony og Microsoft.

I et forsøg på at følge med de mange ordrer på produkter til Amazons digitale tjeneste, Alexa, har fabrikken ansat over 1.500 skoleelever på 16-17 år i praktik. Selvom det er i strid med kinesisk lovgivning, tvinges eleverne til at tage overarbejde og arbejde om natten, viser rapporten. Fabrikken producerer blandt andet e-bogen Kindle og den interaktive højttaler, Echo.

Lærere skal presse elever til overarbejde

17-årige Xiao Fang arbejder 10 timer om dagen.

- Jeg forsøgte at sige til min chef, at jeg ikke ville arbejde over. Men han orienterede min lærer, som sagde, at hvis jeg ikke gjorde det, kunne jeg ikke længere være i praktik på Foxconn, og at det ville påvirke min mulighed for at bestå eksamen. Jeg havde intet valg, siger 17-årige Xiao Fang til China Labor Watch. Hendes navn er blevet ændret for at bevare anonymiteten.

I interne dokumenter beskriver Foxconn, at eleverne er “nødt til at arbejde over,” for at man kan nå produktionsmålene. Skolelærerne skal derfor “overtale” eleverne til natarbejde. Hvis eleverne nægter, skal de afskediges. Skolelærerne får udbetalt ekstra løn af Foxconn for deres indsats, og skolerne modtager omkring 470 kroner for hver praktikant, de kan levere, ifølge rapporten.

Arbejdernes løn falder

- Selvom det er ulovligt, rekrutterer Foxconn et stort antal praktikanter som middel til at sænke lønomkostningerne, siger Li Qiang, direktør i China Labor Watch. Arbejdernes basisløn er faldet fra 1.840 kroner om måneden til 1.650 kroner det seneste år.

Praktikanterne på fabrikken i Hengyang udgør 21 procent af arbejdsstyrken. Der må højst være 10 procent ifølge kinesisk lovgivning. De sover i sovesale på fabrikkens område. Deres løn er 7,87 kroner i timen og 12,87 kroner, inklusive overarbejde. 

Kritikken tyder på, at Amazon ikke sikrer sig, at selskabets leverandør lever op FN’s standard for menneskerettigheder og ansvarlig adfærd for virksomheder. Det vurderer Sune Skadegaard Thorsen, ekspert i virksomheders sociale ansvar.

- Disse forhold synes i så fald at udgøre aktuelle indvirkninger på menneskerettighederne. Blandt andet retten til en leveløn, til hvile og fritid, samt forbuddet mod tvangsarbejde, siger Sune Skadegaard Thorsen, der opfordrer Amazon til at implementere FN-standarden.

Amazon efterforsker sagen

Amazon har straks sat en undersøgelse i gang:

- Vi efterforsker anklagerne hurtigst muligt sammen med Foxconn på højeste niveau. Vi har sendt et hold specialister til stedet og indledt ugentlig kontrol, lyder det i en skriftlig udtalelse fra Amazon.

Det amerikanske selskab regnes for verdens mest værdifulde og ejes af jordens rigeste mand, Jeff Bezos.

Foxconn erkender, at der har været problemer:

- Der har været tidligere tilfælde, hvor manglende tilsyn fra den lokale ledelse har gjort, at det kunne foregå. Det er ikke acceptabelt, selvom praktikanter fik ekstra betaling for overarbejde, og vi har taget øjeblikkelige skridt for at sikre, at det ikke gentager sig, lyder det i en udtalelse fra virksomheden.

3F: Amazon burde ikke være overraskede

Ansvaret for misbruget ligger hos Amazon, der burde have taget fat i problemet allerede før, selskabet begyndte at lægge ordrer i Kina, mener Jesper Nielsen, leder af 3F’s international arbejde.

- Amazon burde ikke være overraskede. I Kina er millioner af praktikanter tvunget ud på virksomheder, hvor de ikke har ret til at sige fra over for misbrug. Det sker for at skaffe billig arbejdskraft i en tid, hvor det er blevet sværere at lokke migranter fra andre dele af Kina til industriområderne, siger Jesper Nielsen,

Virksomheden mangler omkring 7.000 arbejdere til de næste måneders højsæson ifølge rapporten. En analyse fra 2017 viser, at 18 millioner praktikanter arbejder i den kinesiske industri, ofte uden rettigheder.

- Amazon bør gå sammen med andre store kunder og stille krav om, at Foxconn og de øvrige leverandører ikke misbruger praktikanterne, allerhelst i samarbejde med landets fagbevægelse. Desværre har Foxconn nægtet at indgå en overenskomst på sine fabrikker, siger Jesper Nielsen.