OBS: Du er nu offline

Løsarbejdere vil have rettigheder på den afrikanske farm

Fagforbund, støttet af 3F, sikrer Rungano og hendes kolleger bedre forhold på farmen Heyshott, hvor løst ansatte kæmper for rettigheder.
Af Ulrik Gade Husted

Vi er på rose- og ærtelandbruget Heyshott. Regnen stort set er udeblevet i år. Zimbabwe er tørt, og det røde støv hvirvles konstant op fra gårdspladsen.

Heyshott er et eksempel på, hvordan nogle landbrug i Zimbabwe har udviklet sig. Før koncentrerede de sig om produktion af roser, men i løbet af de senere år har de bredt produktionen ud til ærter.

Det er sket for bedre at udnytte arbejdsstyrken og betyder, at flere arbejder året rundt frem for at tage sæsonarbejde og derfor er sikret en lidt mere fast indkomst. Desværre benytter firmaet sig – som mange andre virksomheder i Zimbabwe – i stigende grad af løsarbejdere, der har ringere vilkår og ikke samme rettigheder som de fastansatte. Men på Heyshott har landarbejderforbundet, GAPWUZ, formået at organisere næsten alle arbejderne, på trods af at næsten 75% er løsansatte.

Rungano fik sit job igen

Rungano Dzumbunu har været medlem af GAPWUZ i de fleste af de år, hun har arbejdet på Heyshott.

- Jeg hørte positivt om GAPWUZ og ville gerne være sikret, hvis jeg på et tidspunkt fik problemer, fortæller hun.  

Det viste sig at være en god investering, for i 2010 blev hun uretmæssigt fyret fra farmen sammen med 24 andre arbejdere. Den lokale forhandlingssekretær gik i dialog med ejerne, og efter en hård og sej kamp i 11 måneder, fik Rungano og de øvrige de ydelser, de var berettiget til. Efterfølgende blev Rungano igen ansat på farmen.

Rungano er glad for, at fagforeningen støtter op om arbejdernes rettigheder og går til virksomhedsejerne, hvis der er problemer. Generelt er der en god dialog på Heyshott, hvor GAPWUZ har været tilstede siden 1980.

Derfor er arbejderne er ikke bange for at sige til, hvis der er problemer. Det skyldes bl.a. gentagne træningskurser arrangeret af GAPWUZ, hvor arbejderne lærer om arbejdsvilkår, ændringer i love og regler, og hvordan man organiserer sig. Allerede på lørdag har de en ny workshop, hvor der er fokus på en ændring arbejdsmarkedsloven, fortæller de.

50 blev fastansat

Vi forlader Heyshott i endnu en støvsky. Fremtiden på Heyshott bliver næppe en dans på roser. Den rummer usikkerhed for alle arbejderne. Men det, at de er organiserede, betyder, at de står sammen og går i dialog med ejerne af farmen.

Gennem de sidste år har de fået ansat 50 løsansatte på faste vilkår. Det betyder blandt andet, at de får stillet en bolig til rådighed og får ret til ferie og barselsorlov. Det gør en kæmpe forskel for de 50 mennesker og deres familier. GAPWUZ fortsætter med at tale arbejdernes sag. Det samme gør Rungano. Ved seneste generalforsamling blev hun stemt ind i det lokale arbejdspladsudvalg af sine kolleger, fordi hun er blevet kendt for sin kamp for arbejderes rettigheder.