OBS: Du er nu offline

3F samler ind:  Støt organisering og uddannelse af flygtninge i Jordan

3F International starter nu en indsamling, der via fagbevægelsen skal hjælpe syriske flygtninge med at opnå rettigheder og bedre arbejdsforhold. Den strækker sig frem til 3F’s kongres i september.

Der er masser af gode idéer på bordet og en stor vilje til at støtte den faglige organisering, så flygtninge kan arbejde under ordnede forhold, siger 3F'eren Trine Vandel Pedersen fra København (tv.). Hun ses her under indsamlingen til Guatemala op til 3F's seneste kongres. Th. Pernille Parker fra 3F København. (
	Privatfoto)
Der er masser af gode idéer på bordet og en stor vilje til at støtte den faglige organisering, så flygtninge kan arbejde under ordnede forhold, siger 3F'eren Trine Vandel Pedersen fra København (tv.). Hun ses her under indsamlingen til Guatemala op til 3F's seneste kongres. Th. Pernille Parker fra 3F København. ( Privatfoto)

Mindst 1,6 millioner syrere lever og arbejder lige nu i nabolandet Jordan under kummerlige forhold. De fleste bliver underbetalt og misbrugt som billig arbejdskraft uden rettigheder. Det vil 3F International hjælpe fagbevægelsen i landet med at rette op på gennem en indsamling til dens arbejde med at sikre flygtningene rettigheder gennem organisering og uddannelse.

- De syriske flygtninge i Jordan har virkelig brug for den støtte til organisering og uddannelse, fagbevægelsen kan yde. De arbejder fra dag til dag under usikre vilkår og får ikke udbetalt mindstelønnen. Det er massiv social dumping, og 77% af dem arbejder i den uformelle sektor, fortæller Jonas Devantier, international rådgiver i 3F.

Han forklarer, at syrerene typisk risikerer at blive meldt til politiet og smidt ud af landet, hvis de klager over forholdene.

Hjælp til formelt arbejde og mindsteløn

Aktive 3F’ere vil derfor samle penge ind til den lokale fagforenings organisering af flygtninge i byggeriet og på den måde styrke kampen for flere rettigheder. Organiseringen sker gennem særlige netværk, der knytter flygtningene til fagforeningen. Indsamlingen vil støtte flygtningenes mulighed for at få papir på deres fag og dermed komme ind på det formelle arbejdsmarked.

- Mange af syrerene er dygtige håndværkere, men mangler et certifikat eller en kompetenceafklaring, der gør, at de kan arbejde formelt, få fast ansættelse og modtage mindstelønnen, siger Wassim Rifi fra det internationale bygningsarbejderforbund BWI i Mellemøsten.

Han forklarer, at man kan nå langt for få midler: For cirka 2.000 kroner kan en syrisk flygtning få to ugers kompetenceafklaring, der kan vende op og ned på hele familiens livssituation. 

Efter syv års blodig borgerkrig har 5,6 millioner mennesker forladt Syrien ifølge officielle tal. Andre kilder vurderer, at tallet nærmere er ni millioner, da FN har opgivet at tælle de mange flygtninge, der stadig krydser grænsen til nabolandene. Det skaber kaotiske tilstande på arbejdsmarkedet i flere lande.

Aktiv 3F’er: Der er masser af gode idéer 

En af de 3F’ere, der allerede er aktiv i indsamlingsarbejdet, er Trine Vandel Pedersen. Hun er dyrepasser og medlem af 3F Københavns internationale udvalg.

- Det er meget vigtigt, at flygtningene bliver uddannet og organiseret, så de kan arbejde under ordnede forhold. Der er jo utrolig mange flygtninge i et lille, fattigt land, så presset er stort, siger Trine Vandel Pedersen, der lægger vægt på, at uddannelse også kan forbedre flygtningenes mulighed for at bygge det krigshærgede Syrien op igen, når de vender hjem.

Det konkrete indsamlingsarbejde gik så småt i gang på 3F’s internationale solidaritetskonference 2.-3. marts.

- Vi har lavet en indsamlingsgruppe for aktive over hele landet og kan på den måde også hjælpe 3F’ere i mindre afdelinger i gang. Der er masser af gode idéer på bordet og en stor vilje til at støtte den faglige organisering, siger Trine Vandel Pedersen. Hun peger på 1. maj, Folkemødet på Bornholm og Faglig Festival i Helsingør som oplagte steder at samle ind. Indsamlingen kulminerer på 3F’s Kongres i september.

Du kan få mere at vide om indsamlingen ved at kontakte Jonas Devantier på mail jonas.devantier@3f.dk eller leder af 3F International, Jesper Nielsen, på jesper.nielsen@3f.dk