OBS: Du er nu offline

2-års dag for Rana Plaza katastrofen  Nu skal minister i samråd om Bangladesh

1.127 tekstilarbejdere døde, da fabrikskomplekset Rana Plaza kollapsede i Bangladesh. Siden da er der ikke sket reelle forbedringer, mener organisationen DanWatch. Enhedslisten kalder nu udviklingsminister Mogens Jensen (S) i samråd om sagen.
For to år siden kollapsede fabrikskomplekset Rana Plaza i Bangladesh. Danmark skal gøre langt mere for at støtte det fattige land, mener Enhedslisten. Derfor hiver de udviklingsminister Mogens Jensen (S) i samråd. (Foto: Handels- og Udviklingsministeriet / Søren Zeuth)
For to år siden kollapsede fabrikskomplekset Rana Plaza i Bangladesh. Danmark skal gøre langt mere for at støtte det fattige land, mener Enhedslisten. Derfor hiver de udviklingsminister Mogens Jensen (S) i samråd. (Foto: Handels- og Udviklingsministeriet / Søren Zeuth)
Af 
 

Et bjerg af murbrokker, blodige lig og bunkevis af tøj, der skulle sendes til Vesten.

For præcis to år siden kollapsede fabrikskomplekset Rana Plaza i Bangladesh. 1.127 tekstilarbejdere blev mast ihjel. Men på trods af mange tiltag er vilkårene for fabriksarbejderne i det ludfattige land ikke blevet bedre.

Det konkluderede det uafhængige medie- og researchcenter DanWatch for nylig i en rapport.

I Danmark er vi en af de største importører af tøj fra Bangladesh, og derfor har vi en særlig forpligtelse for at sikre ordentlige arbejdsforhold i landet, mener Enhedslisten. Derfor har partiet nu kaldt handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Minister: Meget er blevet bedre

- Det er uacceptabelt, at der to år efter Rana Plaza-katastrofen ikke er kommet mere skred i forbedringerne af forholdene for arbejdere i Bangladeshs tøjindustri. Ministeren bliver nødt til at forholde sig til, hvordan Danmark i samarbejde med andre lande kan sikre, at de varer, vi køber, produceres under menneskelige forhold, siger partiets udviklingsordfører Christian Juhl.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen er dog ikke enig i, at forholdene i Bangladesh ikke er blevet bedre efter katastrofen. Han påpeger blandt andet, at der er indført inspektion af fabrikkerne, og at nogle af dem er blevet lukket.

- Jeg har ved selvsyn set, at forholdene er blevet bedre. Men der er fortsat meget lang vej endnu, siger Mogens Jensen.

Enhedslisten vil støtte fagforeninger

Hvis arbejderne i Bangladesh skal have bedre vilkår, skal fagforeninger spille en større rolle. Det kan understøttes ved at ændre i udviklingsbistanden, mener Enhedslisten, som vil flerdoble støtten til fagforeninger i Bangladesh. Lige nu er der nemlig for meget fokus på handel og for lidt fokus på at støtte de fattige arbejderes rettigheder, mener Christian Juhl.

Udviklingsminister Mogens Jensen betoner, at der allerede er kommet flere fagforeninger i Bangladesh, selvom flere mindre fagforeninger er underlagt virksomhedernes magt.

- Lige nu handler det om at skabe stærke, selvstændige fagforeninger. Men det er aktivister og fagforeninger, som skal gøre arbejdet. Derfor er jeg også glad for, at 3F har oprettet et kontor i Bangladesh, siger ministeren.

Han påpeger desuden, at der allerede er prioriteret mange ressourcer til at støtte arbejderne i det fattige land.

- I kommende finanslove kan vi godt se, hvilke muligheder der er for at støtte fagforeninger mere, men lige nu og her kan jeg ikke give nogen garanti for, at vi kan flerdoble vores indsats.