OBS: Du er nu offline

Interview  Ny udviklingsminister: Solidaritet skal i fokus

Rasmus Prehn kalder sig selv Solidaritetsminister og peger på fagbevægelsens internationale arbejde som et eksempel på, at organisering kan skabe fremskridt.

Den nyudnævnte udviklingsminister, socialdemokraten Rasmus Prehn, har straks slået sig op som Solidaritetsminister.

Tidligere har Venstre-manden Søren Pind erklæret sig som Frihedsminister, mens den radikale Christian Friis-Bach kaldte sig selv for Rettighedsminister.

Men hvorfor netop Solidaritetsminister?

- Om noget handler udviklingsarbejde om solidaritet, forklarer Rasmus Prehn.

- Danmark har en fantastisk tradition for solidaritet, og vi ligger i top fem over lande, der yder mest i udviklingsbistand. Som socialdemokratisk minister vil jeg gerne have solidaritet i fokus. Det er noget, vi skal ranke ryggen over og bruge som afsæt, siger udviklingsministeren. 

Potentialet er enormt

Han peger på fagbevægelsens udviklingsarbejde som et godt eksempel:

- Det, som fagbevægelsen gør i udviklingsarbejdet, er lige præcis det, som Danmark bør gøre. Det handler ikke bare om at sende hjælp, men om at støtte, så folk kan hjælpe sig selv gennem organisering, betoner udviklingsministeren.

- Der er samtidig en stor gearing i den form for solidaritet. Man får meget ud af det i forhold til indsatsen, når man støtter lokale fagforeninger. En 1. maj-indsamling til en firehjulstrukket bil, der kan bringe fagforeningen ud i uvejsomme områder i Mellemamerika, kan have en stor impact. Potentialet er enormt, siger Rasmus Prehn.

Skal undgå ræs mod bunden

Den nordjyske politiker lægger vægt på, at indsatsen for verdensmålet om anstændigt arbejde og økonomisk vækst er en effektiv måde at bekæmpe fattigdommen på.

- Når arbejdere organiserer sig, forhandler overenskomst og løfter i fællesskab, undgår vi et ræs mod bunden, hvor folk bliver spillet ud mod hinanden. Hvor de svageste bliver ramt og dermed trækker tæppet væk under alle, siger Rasmus Prehn.

Ministeren peger på faglig organisering som en del af vejen til at nå verdensmålene:

- Vi kommer til at arbejde kolossalt meget med verdensmålene og ikke mindst forsøge at komme fattigdommen til livs. Det, tror jeg, vi bedst gør ved at skabe en kultur, hvor man organiserer sig selv og forhandler rettigheder igennem, siger den nordjyske minister.

Erhvervslivet skal med

Men det handler ikke kun om fagforeninger, ifølge den nyslåede udviklingsminister:

- Hvis vi skal have held med at nå verdensmålene, skal vi inkludere alle interessenter. De private virksomheder er også en del af det arbejde og skal inddrages, naturligvis under ordentlige vilkår og i samarbejde med fagbevægelsen, siger Rasmus Prehn. 

Udviklingsministeren var fra 2011-19 transportordfører i Socialdemokratiet. Han har siddet i Folketinget siden 2005. Han er 46 år og far til tre.