Arbejdere lider under produktion af bæredygtig palmeolie
Såkaldt bæredygtig palmeolie dyrkes under horrible forhold i Indonesien, afslører Amnesty i ny rapport. Etiske mærker uden konsekvenser forværrer forholdene for arbejderne, mener 3F.
Palmeolie-arbejderne lider under produktionsforholdene.
Tvang, børnearbejde og sultelønninger.
Det er blot nogle af de overgreb, arbejdere på palmeolie-plantager bliver udsat for – selv om virkomhederne officielt er certificeret som bæredygtige. Olien ender i produkterne hos fødevaregiganter som Colgate, Nestlé og Kellogg’s.
Det dokumenterer Amnesty International i en ny rapport om palmeolie-industrien med titlen The Great Palm Oil Scandal. Palmeolie findes i et utal af dagligvarer - lige fra tandpasta og chokolade til cornflakes og shampoo – og indgår i 40-50 procent af alle varer i supermarkederne, blandt andet i Danmark.
Amnesty har undersøgt ni plantager i Indonesien, der er verdens største eksportør af palmeolie. Her arbejder børn i helt ned til 8 års alderen. De kommer med forældrene i marken, for at arbejderne kan nå den daglige kvote, der skal opfyldes for at kunne få landets mindsteløn. I modsat fald bliver de trukket i løn eller risikerer at blive udsat for tvangsarbejde.
Sprøjtegifte uden sikkerhed
Arbejderne lider desuden under et massivt forbrug af farlige sprøjtegifte, blandt andet stoffet paraquat, der er forbudt i EU. Typisk foregår arbejdet uden sikkerhedsudstyr, viser undersøgelserne. Mange af de ansatte er migranter, der er ansat på midlertidige kontrakter uden rettigheder.
Otte ud af de ni undersøgte plantager er med i mærkningsordningen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), der lover forbrugerne bæredygtige forhold for mennesker og miljø.
- De rystende krænkelser af menneskerettighederne viser, at det etiske mærke, som forbrugerne burde kunne stole på, ikke fungerer. Der er alt for meget frivillighed og alt for lidt kontrol i RSPO’s certifikat, siger Trine Christensen, generaldirektør i Amnesty International i Danmark.
RSPO blev dannet i 2004 af blandt andre Aarhus Olie (i dag AAK) og Verdensnaturfonden WWF.
3F: Etisk mærke har ikke hjulpet arbejderne
- Den frivillige certificering har ikke haft nogen effekt på arbejdernes basale rettigheder. Der er brug for, at fagforeninger og tillidsvalgte sidder med ved bordet og overvåger forholdene. Og der er brug for bindende overenskomster. Etiske mærker uden reelle konsekvener er desværre med til at forlænge undertrykkelsen, siger Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.
Uafhængige fagforeninger har været forbudt i Indonesien frem til 1999. Fagbevægelsen i landet led i årtier af eftervirkningerne af et massemord på menneskeretsaktivister, fagligt aktive og kommunister i 1965-66. Den faglige organisering styrtdykkede, og lønnen på plantagerne blev presset i bund. I alt blev en million mennesker dræbt.