OBS: Du er nu offline

Verdens fagligt aktive går digitalt

Den globale corona-krise får fagforeninger til at gå nye veje. Mange satser endnu på digitale værktøjer og treparts-samarbejde som midler til at komme videre.

Khaing Zar og tekstilarbejderne i Myanmar bruger digitale værktøjer under corona-krisen og presser på for en treparts-aftale efter dansk forbillede (
	Foto: Søren Zeuth)
Khaing Zar og tekstilarbejderne i Myanmar bruger digitale værktøjer under corona-krisen og presser på for en treparts-aftale efter dansk forbillede ( Foto: Søren Zeuth)

Fagforeninger verden fortsætter deres indsats under svære vilkår i en tid med corona-virus.

Ofte tvinges de til at gå nye veje. Det har blandt andet betydet et mindre kvantespring i brugen af digitale værktøjer  i det faglige arbejde mange steder. Også i lande, der halter bagefter med digitalisering:

I Honduras går landarbejderforbundene Festragro og Stas  for eksempel nye veje for at nå deres medlemmer. De vil udstyre fagligt aktive landarbejder med nye mobiltelefoner for at sikre at hovedkontoret hele tiden kan holdes ajour med begivenhederne, både når det gælder medlemmernes helbred og de løn- og arbejdsvilkår, der bliver ramt af krisen. Det oplyser 3F’s regionale kontor i Latinamerika.

I Colombia er transportarbejderforbundet SNTT og industriforbundet USTI begyndt at holde virtuelle møder og lægger nye planer for styrkelse af deres kommunikation.

Myanmar: Online rådgivning med formanden

Også i Myanmar går fagbevægelsen digitalt.

- Industriarbejderforbundet IWFM, der organiserer tusinder af tøjarbejdere, har valgt at være meget aktive på sociale medier for at oplyse arbejderne om corona-virus og effekten på arbejderrettigheder. De har afholdt digitale video-præsentationer for medlemmer om helbredsrisikoen og udsendt digitale løbesedler, der oplyser om risikoen, fortæller Than Zaw Tun, rådgiver på 3F’s kontor i det sydlige Asien.

Forbundets formand, Khaing Zar har dagligt haft rådgivning online for medlemmer og tillidsfolk.

- De har desuden afholdt møder med faglige ledere virtuelt om, hvordan man kan håndtere den mulige mange på råvarer I industrien – og fagforeningslederne har derefter holdt møder med deres egne medlemmer, forklarer Than Zaw Tun.

Inspiration fra Danmark 

Forbundet I Myanmar håber dog også, at corona-krisen kan skabe fremskridt på andre fronter, nemlig i den sociale dialog.

IWMF ønsker at lave en 3-partsaftale der sikrer arbejdernes levevilkår – også de mest udsatte – under krisen. Det sker blandt andet efter dansk forbillede, da forbundsformand Khaing Zar har ladet sig inspirere af den danske treparts-aftale.

- Under de nuværende omstændigheder vil treparts-forhandlinger være den bedste vej at gå, understreger Khaing Zar.

- Vi lærer af erfaringer fra andre lande og ønsker at forhandle med regeringen. Hvis arbejdsgiverne i sidste ende er nødt til at afskedige arbejderne, skal de også diskutere det med fagforeningen, så vi kan genforhandle vilkår og fastholde flest muligt i job, siger Khaing Zar.

3F: Støt kravet om treparts-aftaler

Jesper Nielsen, leder af 3F’s International mener, at treparts-samarbejdet er den rigtige vej at gå. Det forsøger fagbevægelsen også i en række andre lande, hvor 3F arbejder, bl.a. i Bangladesh, Colombia og Zambia.

- Man kan  godt arbejde for at de globale brands fastholder deres ordrer og på økonomisk støtte, men det eneste, der fungerer ordentligt på sigt er politiske aftaler, der kan styrke samarbejdet og organisationerne, siger Jesper Nielsen.

- Derfor bør virksomhedernes også støtte fagbevægelsens ønske om social dialog og treparts-aftaler i denne situation, lyder opfordringen.