Colombias arbejder har været ramt hårdt de seneste år: Corona-pandemien og økonomisk krise har gjort livet sværere på adskillige arbejdspladser – også i de fagforeninger, som 3F samarbejder med. To af de organisationer, der har lidt under tidens ugunst, er transportarbejderforbundet SNTT og landarbejdernes fagforening, Sintrainagro. Fyringer og systematisk forfølgelse af fagligt aktive er en anden udfordring, arbejderne kæmper med.
Trods vanskelighederne er det de seneste måneder lykkedes de to organisationer at tilkæmpe sig nye sejre og sikre deres medlemmer bedre vilkår midt i krisen:
Sintrainagro har forbedret deres brancheoverenskomst for bananarbejdere, der dækker 22.000 arbejdere. De har sikret sig en lønstigning på 5,8 procent i år og en ekstra præmie svarende til 1.000 danske kroner efter overenskomstforhandlinger i branchen.
Det sker efter at et flertal af Sintrainagros medlemmer stemte for at gå i strejke undervejs i forhandlingerne. Kort efter gik Colombias arbejdsminister, Angel Custodio Cabrera og viceminister, Ligia Stella Chavez, ind i forhandlingerne og var med til at fremtvinge et forlig.
En overenskomst for en hel branche – som vi typisk ser i Danmark - er noget helt unikt i Colombia, hvor overenskomster, der dækker den enkelte virksomhed, er det normale.
Højere løn og social støtte
Lønstigningen gælder både grundløn, akkordløn og andre ydelser midt i en krise af historiske dimensioner. Lønnen stiger mere end inflationen, som sidste år nåede 3,6 procent. Den ligger også over den økonomiske vækst, som i 2021 forventes at lande på 4,7 procent. I overenskomstens andet år stiger lønnen med inflationstakten.
Desuden hæves arbejdsgivernes tilskud til sociale fonde. Det gælder blandt andet ydelser ved ulykkelige hændelser i familien, støtte til boligudgifter og støtte til uddannelse, kultur og sport for arbejderne, deres familier og lokalsamfund.
Bananarbejdere, der arbejder under overenskomsten, ligger lønmæssigt over gennemsnittet i Colombia.
Aftaler på Mærsk-terminaler
Også havnearbejderne i Colombia har skabt resultater. Sammen med fagforbundet SNTT er det lykkedes at indgå overenskomst med havneselskabet APM Terminals i havnebyen Cartagena. Selskabet er en del af A.P. Møller-Mærsk.
SNTT har opnået en lønforhøjelse, der svarer til prisstigninger plus 2% i de næste tre år, større tryghed i ansættelsen og sikring af frihed til at deltage i fagligt arbejde. De har også opnået en ekstra måneds barselsorlov og ret til arbejdsmedicinske undersøgelser.
- Det er endnu et historisk resultat for SNTT i Cartagena, siger Esteban Barboza Palencia fra forbundets nationale ledelse.
Han nævner, at overenskomsten også sikrer støtte til arbejdernes og deres børns uddannelse, bolig og transport til arbejde. Samtidig indeholder aftalen ekstra feriebonus og pensionsbonus.
Overenskomsten er blot den seneste af en lang række under transportarbejderforbundet SNTT.
- Det er den syvende overenskomst, som vores fagforeninger har tegnet i år, og det vidner både om en stærk overbevisning og om de klasseprincipper, der er den eneste måde at forbedre sociale og økonomiske forhold for vores medlemmer, siger Esteban Barboza Palencia.
Regionalt samarbejde virker
Årets første overenskomst blev underskrevet med APM Terminals i byen Buenaventura i Colombia, og forbundet regner med at nå op over 20, inden året er slut.
Undervejs har SNTT udvekslet erfaringer med fagforeninger i APM Terminals i andre lande i regionen, og det har været med til at styrke grundlaget for aftaler. I juli lykkedes det fagforeningen SINTRAB-APMTQ i Guatemala at underskrive den første overenskomst med APM Terminals i havnen Puerto Quetzal.
Sintrainagro og SNTT er to af 3F's samarbejdspartnere i Colombia.
Jørgen Hovgaard, leder af 3F’s arbejde i Latinamerika, er imponeret over resultaterne, både for landarbejderne og havnearbejderne.
- Begge parter har med deres vilje til social dialog vist et eksempel på fredelig løsning af interessekonflikter - noget som Colombia har stærkt brug for efter årtiers væbnede konflikter.
Under meget svære vilkår, har fagbevægelsen igen skaffet medlemmerne vigtige resultater gennem sammenhold, mod og dygtighed, siger Jørgen Hovgaard.
Begge organisationer har gennem årene mistet flere faglige ledere ved drab og voldelige overfald, mens de har forsvaret medlemmernes rettigheder.