OBS: Du er nu offline

Magtmisbrug  Folkets pres sendte Guatemalas præsident til fald

Massive protester og korruptions-anklager gjorde en ende på den højreorienterede Otto Perez Molinas tid som præsident.
De oprindelige folk og deres bevægelser spillede en stor rolle da "jernnæven," præsident Otto Perez Molina blev bragt til fald.
De oprindelige folk og deres bevægelser spillede en stor rolle da "jernnæven," præsident Otto Perez Molina blev bragt til fald.
Af 
 

Da Guatemalas præsident, Otto Perez Molina, torsdag blev tvunget til at gå af, var det en stor sejr for hundredetusinder, der har krævet hans afgang i historisk store demonstrationer.

Molinas fald er den foreløbige kulmination for den massive folkelige bevægelse, der er vokset frem i kampen mod korruption og for et mere demokratisk Guatemala i de seneste måneder. tilbage.

Præsidentens afgang sker få dage før præsidentvalget den 6. september.

Den 21. august besluttede Den Internationale Kommission mod straffrihed i Guatemala - CICIG - og Højesteret at ansøge om en rigsretssag mod præsidenten.  Han beskyldes for at være bagmanden i et netværk på mindst 28 beslutningstagere, der er skyldige i korruption i milliard-klassen. Netværket, der er kendt som La Linea, står blandt andet anklaget for at have givet virksomheder toldfrihed til gengæld for bestikkelse.

Blandt de øvrige anklagede er den tidligere vice-præsident, Roxana Baldetti, der blev anholdt ved samme lejlighed.

CICIG har igennem flere måneder afsløret en perlerække af korruptionsskandaler, der har rystet Guatemala. I april i år kom Molinas regering for alvor i skudlinjen, og siden er presset mod præsidenten vokset dag for dag.

Kritik voksede dag for dag

Otto Perez Molinas svar var at appellere til landets folkelige organisationer om at gå på gaden for at forsvare demokratiet mod, hvad han kaldte en intervension med rødder i erhvervslivet.  Han forsøgte at mobilisere støtte fra blandt andre lærernes og sundhedspersonalets fagforeninger og beskyldt anti-korruptionsbevægelsen for at skabe vold og kaos. Alligevel voksede modstanden i styrke time for time.

Tirsdag den 1. september blev Molina frataget sin parlamentariske immunitet af et stort flertal i Kongressen. Præsidenten, der som tidligere general  har været beskyldt for at deltage i massakrer i landets borgerkrig, fik forbud mod at forlade Guatemala.

Parlamentets beslutning om at fjerne immuniteten skabte både jubel og vrede uden for Kongresbygningen, hvor tilhængere og modstandere endte i sammenstød. Blandt præsidentens modstanderne var lærernes fagforbund, der tidligere har støttet op om Perez Molina.

Luis Fuentes, rådgiver for 3F i Mellemamerika, har fulgt demonstrationerne og det folkelige pres tæt, siden korruptionsanklagerne begyndte at dukke op.

- Udviklingen omkring præsidentens immunitet overraskede alle, og de stærke beviser fremprovokerede øjeblikkelige reaktioner fra bevægelser og organisationer. Selv dem, der har været forsigtige i deres kritik, reagerede nu voldsomt, og præsidenten stod isoleret tilbage, siger Luis Fuentes.

Arbejdsgiverforeningen CACIF opfordrede således den højreorienterede Perez Molina til at gå af, og fem ministre trak sig fra deres embede.

- Vi skal af med de korrupte

Tusindvis af borgere har i månedsvis demonstreret mod bestikkelses-sagerne og ikke mindst præsident Molinas rolle.

Skolelæreren Roxana Bekker var blandt de titusindvis af demonstranter, der lørdag fyldte Plaza Constitucional og samtlige sidegader i Guatemala City.

Hun forklarer, at magtmisbruget har haft store konsekvenser for midlerne i skolen.

- Vi må slippe af med de korrupte politikere. De er tyve. De har stjålet fra vores børn og unges mad og skolesager. Vi underviser i klasselokaler, der er fyldte som hønsegårde, siger hun til CNN.

Bevægelsen mod korruption har samlet et historisk stort antal borgere i gentagne manifestationer med krav om et opgør med bestikkelse og magtmisbrug. Studerende, bønder, fagforeninger og bevægelser fra den oprindelige befolkning er undervejs blevet forenet i et stadig mere tydeligt krav om forandring.

Kampen mod korruption endte i et massivt krav fra de folkelige bevægelser om et grundlæggende opgør med landets elite og en ny forfatning.