3F samler ind til Myanmars fagbevægelse
Militæret har taget magten i Myanmar, og der er hårdt brug for støtte til kampen for demokrati.
(
Zakir Hossain Chowdhury/ZUMA Wire )
Myanmar er ramt af et voldeligt militærkup, og 1. maj samler 3F’ere ind til landets fagbevægelse, der er under hårdt pres.
- Militærets massive undertrykkelse af befolkningen i Myanmar chokerer. Vold, mord, fængsel og tortur rammer i flæng de modige demonstranter og fagligt aktive – også 3F’s samarbejdspartnere. Derfor støtter vi Myanmars fagbevægelse i årets indsamling, siger Tina Christensen, næstformand i 3F.
3F har siden 2017 samarbejdet med de to industriforbund IWFM og MICS. Pengene fra indsamlingen går til de to søsterforbund og deres indsats for at kunne fortsætte kampen for demokrati og faglige rettigheder.
Slår hårdt ned på protester
Folkelige protester mod kuppet har fået meget bred tilslutning, men er blevet mødt med vold. Militæret har blandt andet skudt med skarpt og gjort brug af granater i bekæmpelse af demonstrationerne. Arbejdere fyres og efterlades uden livsgrundlag, og tillidsfolk jagtes af militæret for deres deltagelse i protesterne. Det har afstedkommet skarp fordømmelse fra den internationale fagbevægelse.
- Der er hårdt brug for politisk og humanitær støtte og solidaritet. Virksomhedernes og militærets angreb på arbejderne betyder, at tusinder af familier ikke har nogen indkomst, og at deres sikkerhed er konstant truet, siger Khaing Zar, formand for IWFM, der blandt andet organiserer tekstilarbejdere.
Fremskridt slået tilbage
Kuppet kommer efter et par år med store fremskridt for industriarbejderne. I 2019 lykkedes det IWFM at indgå en aftale med internationale tøjfirmaer og leverandørfabrikkerne i Myanmar. Aftalen beskytter retten til at organisere sig fagligt, løse faglige konflikter og forhandle overenskomst. Aftalen omfatter blandt andre svenske H&M og danske Bestseller.
Medlemstallet i de to fagforbund, 3F samarbejder med, nåede op på 20.000, inden militærkuppet 1. februar i år satte en stopper for organiseringen og den demokratiske udvikling.
Under det tidligere militærdiktatur, som varede 50 år indtil 2012 var fagforeninger bandlyst. Det er atter hverdagen for de fagligt aktive i Myanmar hvor mange igen er tvunget til at gå under jorden.
3F opfordrer den danske regering, EU og FN til at arbejde for effektive og hårde sanktioner mod Myanmar.
På grund af corona-restriktionerne vil indsamlingen først og fremmest foregå virtuelt. Se en video om indsamlingen og situationen i Myanmar her.
Læs interview med den faglige leder Khaing Zar fra industriarbejderforbundet IWFM her.
Stør Myanmars fagbevægelse og kampen for demokrati på Mobilepay: 157489