Finanslov rammer solidaritet
3F International forventer at måtte lukke sit udviklingsarbejde i blandt andet Guatemala og Palæstina på grund af finanslovens nedskæringer i ulandsbistand. Men vi giver ikke op, siger Bjarne Harder Larsen, leder af 3F International.
Landarbejdere i Ecuador er blandt dem, der har tilkæmpet sig rettigheder med hjælp fra 3F. (Foto: Søren Zeuth)
Finansloven får efter alt at dømme alvorlige konsekvenser for 3F's internationale arbejde.
3F forventer at lukke sit udviklingsprogram i Palæstina og Guatemala og skrue ned for indsatsen i Mozambique. Samtidig stopper 3F sit udviklings-samarbejde i Sri Lanka i løbet af 2016.
Desuden lukkes et samarbejde med sømandsorganisationen ISAC i Filippinerne.
Det er konsekvenserne, hvis regeringens finanslovsforslag om besparelser i udviklingsbistanden bliver til virkelighed.
Mister over en fjerdedel
- De forslag til besparelser, vi kender, er et stort tilbageslag for vores internationale solidaritets- og udviklingssamarbejde i en tid, hvor vores rettigheder som lønmodtagere er under voldsomt pres i hele verden, siger Bjarne Harder Larsen, leder af 3F International.
- Imidlertid kender vi endnu ikke det endelige resultat.
3F International, der har programmer og projekter i en lang række lande, får skåret over 26 procent af sin bevilling fra Danida, ifølge finanslovsforslaget. Det betyder, at den samlede støtter falder fra 35,9 millioner til 26,4 millioner kroner om året.
Fagbevægelsens Ulandssekretariat og organisationer som IBIS, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp skal spare en lige så stor andel. Det er konsekvensen af, at bistanden skæres ned fra 0,87 % af bruttonationalproduktet til 0,7 % af BNP.
3F har siden 1980erne støttet fagforeninger i nogle af verdens fattigste lande med uddannelse og vejledning i blandt andet overenskomster, rettigheder, organisering og arbejdsmiljø.
Gør en forskel
3F's udviklingsarbejde strækker sig i dag over Syd- og Mellemamerika, det sydlige Afrika, syd-Asien, Palæstina og Central- og Østeuropa og er finansieret af Danida. De områder, der ikke bliver ramt af besparelser, fortætter som hidtil.
- Det er vigtigt at understrege, at vores solidaritet med fagbevægelsen og arbejderne fortsætter - også de de steder, hvor vi skruer ned eller lukker vores Danida-finansierede indsats. Vi har ikke tænkt os at give op, for samarbejdet gør en stor forskel. Der er i den grad brug for international solidaritet, siger Bjarne Harder Larsen.