3F International afholder solidaritetskonference for alle aktive og interesserede 3F’ere.
Det sker 5.-6. september på Langsøhus i Silkeborg.
Blandt mange andre deltager Mette Høgh, formand for HK Handel Hovedstaden.
Hun deltog for nylig i en delegation til Bangladesh og mødtes med nogle af 3F's partnere. Hun vil nu tage med ind i overenskomsten, at medlemmerne skal have uddannelse i bæredygtighed, værdikæder og produktionsforhold i de lande, produkterne kommer fra.
Desuden deltager faglige samarbejdspartnere fra en række lande, enten fysisk eller på video.
Du skal tilmelde dig senest 1. august på www.fiu.dk, FIU nr. 1999-20-20-20.
Tre havnearbejdere døde i Mærsk-havn
Tre arbejdere på A.P. Møller-Mærsks havneterminal i Callao i Peru døde frem til starten af juni efter at være smittet med corona-virus
Det fik arbejderne fra fagforbundet Sutramporpc til at nedlægge arbejdet i fire dage fra 1. juni i protest mod sikkerheden og arbejdsmiljøet på terminalen.
Ifølge fagforeningen var yderligere 20 havnearbejdere blevet smittet med corona-virus på terminalen.
- Vi opfordrer APM Terminals, Arbejdstilsynet og regeringen til at lytte til arbejderne og sikre deres helbred og sikkerhed, sagde César Luna fra havnearbejderforbundet IDC i Latinamerika og støttede de lokale krav om flere test og karantæne med økonomisk sikkerhed til kollegaer over 60 år.
Rapport: Faglige rettigheder krænkes i de fleste lande
Den årlige rapport om arbejdernes rettigheder i verden fra den Internationale Faglige Sammenslutning (ITUC) er nu ude.
De alarmerende tal viser, at situationen igen blev værre for arbejderne end året før.
I 89 lande har myndighederne afvist at registrere fagforeninger - det er tre flere end sidste år.
Fagligt aktive blev myrdet i ni lande: Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Filippinerne, Honduras og Sydafrika. Fire af dem er lande, 3F arbejder i.
I 51 lande blev arbejdere udsat for vold.
I 123 lande (85 procent) blev strejkeretten krænket.
Arbejdere blev arresteret og tilbageholdt i 61 lande.
De 10 værste lande at være arbejder i er ifølge Ituc: Bangladesh, Brasilien, Colombia, Egypten, Fillippinerne, Honduras, Indien, Kazakhstan, Tyrkiet og Zimbabwe.
Indien: Angreb på faglige rettigheder under corona-krise
En række delstater i Indien har ophævet næsten alle arbejdsmarkedslove og hævet den normale arbejdstid til 12 timer. De mener, det er fattige indiske arbejderes tur til at betale den økonomiske genopretning midt under corona-krisen.
Helt ekstraordinært har generalsekretæren for FN’s internationale arbejdsorganisation (ILO), Guy Ryder, sendt et åbent brev til Indiens regering med premierminister Narendra Modi i spidsen og indtrængende bedt den leve op til de internationale forpligtelser, den selv har skrevet under på.
Honduras: Bryggeriarbejdere vandt beskyttelse
Arbejdere i fødevareproduktionen i Honduras må kæmpe for deres rettigheder og beskyttelse mod smittefare under corona-krisen.
Efter to dages strejke og blokade af bryggeriet Cervecería Hondureña indgik bryggeriarbejdernes fagforening, STIBYS, en aftale med ledelsen om beskyttelse af sundhed og rettigheder. De genoptog arbejdet i sidste uge. Bryggeriet ejes af det multinationale InBev med hovedsæde i Belgien.
Aftalen betyder genansættelse af en arbejder, der havde delt en video fra produktionen om manglende beskyttelse mod corona-smitte. Det skete, efter flere ansatte var testet positive for Covid-19.
Der er nu aftalt en række forholdsregler mod smittefare i produktionen og under transport til og fra arbejde. Og som følge af aftalen får arbejderne efterbetalt fuld løn for hele perioden under corona-krisen. Bryggeriet havde misbrugt regeringens corona-retningslinjer til at tilbageholde en del af lønnen.