Kort nyt: Pres på Gambia efter drab
Kvinder indtager flere tillidsposter i fagbevægelsen i Bolivia efter en målrettet indsats. Danske investorer kritiseres for interesser i det besatte Vestsahara.
Flere kvinder bliver fagligt aktive i Bolivia.
Gambia: Faglig leder fundet død i fængsel
Gambias præsident, Yahya Babili Mansa, er kommet under internationalt pres for sin undertrykkelse af fagforeninger. Regeringens brutale fremfærd over for fagbevægelsen fik fatale følger, da den faglige leder Sheriff Diba fra transportarbejderforbundet GNTCA døde i fængslet den 21. februar.
Optakten til dødsfaldet var en stigende utilfredshed med regeringens politik. Uroen tog til i starten af februar, da en række fagforeninger krævede, at præsidenten sænkede prisen på brændstof. Det fik Mansa til at forbyde fagbevægelsens aktiviteter og fængsle en række tillidsfolk.
Få dage senere blev Sheriff Diba fundet død i sin celle. Det skete ifølge det globale transportforbund ITF's kilder efter brutal mishandling fra efterretningstjenestens side. Gambias regering afviser dog, at der er sket mishandling eller tortur, som kunne resultere i et dødsfald.
FN's arbejdsmarkedsorgan, ILO, kræver handling:
- ILO er dybt bekymrede og opfordrer regering til at iværksætte en uafhængig undersøgelse af omstændighederne omkring Sheriff Dibas tragiske død, siger ILO's talsmand Hans von Rohland til Reuters.
Bolivia: Flere kvinder bliver faglige ledere
Kamp for ligestilling er en integreret del af kampen for faglige rettigheder i Bolivia, der ligesom resten af Latinamerika er præget af en mandsdomineret macho-kultur.
Her har kvinder fra Fabriksarbejdernes Forbund i Bolivia (CGTFB) og netværket af fagforeningskvinder i Bolivia siden 2014 arbejdet på at få flere kvindelige tillidsfolk. Det sker blandt andet ved at identificere de hindringer, der findes for, at kvindelige fabriksarbejdere engagerer sig i det faglige arbejde og får tillidsposter.
Ulighederne afspejles på forskellig vis: Kvinderne får 20 % mindre i løn for at udføre det samme arbejde som mændene, og der er langt færre faglige ledere blandt kvinderne. Det sidste begynder dog så småt at ændre sig: I 2014 var der kun 15 kvinder ud af 100 i CGTFB's ledelse. I dag er der 27.
- Vi vil fortsætte denne kamp for at styrke en demokratisk fagbevægelse ved at skabe lige muligheder i fagforeningernes ledelser på alle niveauer, fastslår Beatriz Mamani Camacho, der er faglig sekretær.
Vestsahara: Danske investeringer på kant med folkeret
En række danske banker og pensionskasser investerer i Vestsahara, der har været besat af Marokko i 40 år. Det viser en undersøgelse foretaget af Afrika Kontakt fra september 2015 til februar 2016.
Mindst fem danske banker og 15 pensionskasser investerer i selskaber, der deltager i udvinding af naturressourcer i Vestsahara. Blandt andre har Danske Bank og Nordea samt DJØF's, lægernes, pædagogernes og arkitekternes pensionskasser investeringer i Vestsahara.
Investeringerne er sandsynligvis i strid med folkeretten, forklarer Hans Corell, tidligere juridisk rådgiver i FN, over for dagbladet Information.
- De kontrakter om naturressourcer i Vestsahara, som den marokkanske regering aftaler med erhvervslivet, skal være med Vestsaharas befolknings tilladelse og til gavn for dem. Hvis ikke, så er kontrakterne klart i strid med international lov, forklarer han
Landets oprindelige befolkning, saharawierne, bor i de besatte områder og i flygtningelejre i det vestlige Algeriet,
Boulahi Sid, der er minister for handel og samarbejde i Vestsaharas eksilregering, fordømmer de danske investeringer.
- Det er et angreb på saharawiernes selvbestemmelse og tyveri af deres ressourcer. Det er det samme, om man selv importerer dem eller investerer i selskaber, der gør det - det er stadig tyveri, siger Boulahi Sid til Information.
Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen vurderer, at det ikke er ulovligt at handle med Vestsahara, men understreger, at virksomheder og offentlige institutioner "bør udvise agtpågivenhed."
Undersøgelsen tager udgangspunkt i 10 selskaber, som arbejder med olie- og gasudvinding og syv selskaber, som importerer fosfat, der indgår i fremstillingen af kunstgødning.