Internationalt pres:
Fagligt aktive løsladt i Bangladesh
Efter massivt internationalt pres fra blandt andet 3F bliver fængslede tøjarbejdere og faglige ledere nu løsladt i Bangladesh.
De fagligt aktive blev fængslet i perioden december til februar i en koordineret aktion mod tekstilarbejdernes fagforeninger efter en strejke for højere løn op til jul.
Efter flere ugers pres på regeringen i Bangladesh er hovedparten af 35 fængslede fagforeningsledere og tøjarbejdere blevet løsladt. Resten bliver frigivet inden for kort tid. Det oplyser det internationale fagforbund IndustriALL.
De fagligt aktive blev fængslet i perioden december til februar i en koordineret aktion mod tekstilarbejdernes fagforeninger efter en strejke for højere løn op til jul.
Omkring 1.600 arbejdere blev fyret og 600 sigtet – flere under særlove, der kan give lange fængselsstraffe. De sigtelser er nu frafaldet. Mange af de fængslede kommer fra fagforeninger og fabrikker, der ikke har haft med strejken at gøre.
Fyrede kan komme i job igen
Siden har den internationale fagbevægelse ført en kampagne med protester i en lang række lande for løsladelse af de fængslede. Løsladelsen sker som led i en trepartsaftale mellem Arbejdsministeriet, fabriksejernes organisation BGMEA og IndustriALL i Bangladesh.
- Vi har set en utrolig global solidaritet. Det er en vigtig sejr for tekstilarbejderne i Bangladesh, og den sender et stærkt signal til landets industri om at gå i konstruktiv dialog med fagforeningerne, siger Valter Sanchez, generalsekretær i IndustriALL.
Han understreger, at forbundet vil sikre sig, at alle sigtelser frafaldes, og at kampen for højere løn fortsætter på tøjfabrikkerne, hvor arbejderne fortsat er blandt verdens dårligst lønnede.
Ifølge treparts-aftalen genåbner en række lukkede fagforeningskontorer nu i Ashulia, hvor strejkerne fandt sted, og de suspenderede arbejdere tilbydes muligheden for at få jobbet tilbage.
Modegiganter truede med boykot
H&M, Inditex og en række andre store tøjfirmaer lagde pres på regeringen i Bangladesh ved at true med boykotte en stor modekonference i hovedstaden Dhaka lørdag. Efter trepartsaftalen valgte firmaerne at deltage i konferencen.
- Virkningen af, at tøjfirmaerne samlet går i aktion, er betydelig, og der har også været et ret pænt diplomatisk pres udefra, vurderer Jesper Nielsen, afdelingsleder i 3F International.
De fire millioner tøjarbejdere i Bangladesh syr tøj til en lang række vestlige modekoncerner, deriblandt flere danske kæder. I 2013 blev landet ramt af den største katastrofe i branchens historie, da fabriksbygningen Rana Plaza kollapsede og dræbte over 1.100 arbejdere.
3F samarbejder med en række fagforbund i Bangladesh og har støttet op om kampagnen for de fængsledes løsladelse sammen med blandt andre LO og Serviceforbundet.