OBS: Du er nu offline

Parterne op til OK21:  Resultatet skal være upåvirket af "corona-front"

Vi kommer ikke til at se et overenskomstresultat, der belønner særskilte medarbejdergrupper, som har stået i front under corona-krisen, lyder det samstemmende fra kommunernes og lønmodtagernes topforhandlere.

- Det bliver ikke en corona-overenskomst, hvor man kan se, hvem der har været i frontlinjen, sagde Mona Striib, chefforhandler for lønmodtagerne i kommunerne. (
	Arkiv / Ida Guldbæk Arentsen / billedbureauet Ritzau Scanpix)
- Det bliver ikke en corona-overenskomst, hvor man kan se, hvem der har været i frontlinjen, sagde Mona Striib, chefforhandler for lønmodtagerne i kommunerne. ( Arkiv / Ida Guldbæk Arentsen / billedbureauet Ritzau Scanpix)
Af 
 

Det bliver ikke en corona-overenskomst, hvor man i resultatet kan se, hvem der har været på arbejde under corona-krisen, og hvem der ikke har.

Sådan lyder det samstemmende fra lønmodtagernes chefforhandler, Mona Striib, der er FOA-formand og formand for Forhandlingsfællesskabet, og Michael Ziegler, der er Kommunernes Landsforenings chefforhandler.

De svarede fredag eftermiddag på spørgsmål fra pressen op til de kommunale overenskomstforhandlinger 2021, der officielt er skudt i gang i denne uge.

- En overenskomstforhandling handler om, hvad medarbejderne skal have i løn om ét, to og tre år. Det er ikke en belønningsmekanisme i forhold til, hvad der er blevet ydet, sagde Michael Ziegler.

- Der er leveret en fænomenalt stor indsats derude af mange kommunale ansatte. De har udvist stor fleksibilitet og dygtighed i en svær tid, og vi er alle blevet mindet om, at de kommunale medarbejdere er kernen i hele vores velfærdssamfund, sagde Michael Ziegler.

Resultat skal afspejle alles indsats

Og Mona Striib satte lignende ord på situationen.

- Det bliver ikke en corona-overenskomst, hvor man kan se, hvem der har været i frontlinjen. Alle, der har passet deres arbejde, har været i risiko for smitte, sagde Mona Striib.

- Men vi er blevet meget bevidste om, at netop fordi, at vi er i en situation, hvor man på tværs af områder er pressede og alligevel har leveret en fænomenal indsats på tværs af faggrupper i kommunerne, så er det rigtigt vigtigt, at det samlede overenskomstresultat kommer til at afspejle dette, sagde Mona Striib.

Frihed eller penge til seniorer

Seniorernes vilkår i kommunerne satte begge parter også ord på.

- Vores holdning er, at seniortiltagene i kommunerne i dag ikke er målrettede nok, og effekten er ikke kraftig nok, lød det fra Michael Ziegler.

- Vi vil for eksempel gerne kigge på seniordage, så udgangspunktet er, at de bliver udbetalt, og så kan man som alternativ vælge frihed eller pension, sagde Michael Ziegler med henvisning til, at en senior, der vælger frihed, trækker arbejdskraft ud af kommunerne. Og den er der i dén grad behov for.

Mona Striib vil også gerne sikre attraktive vilkår for seniorerne i kommunerne, men hendes udgangspunkt er et andet, understregede hun.

- Frihed er væsentligt i den her sammenhæng. Vi har ikke appetit på at veksle seniorfridage for at få dem udbetalt. Man har behov for flere pusterum, når man er oppe i seniorårene. Der har vi et andet udgangspunkt end arbejdsgiverne, men vi har et interessefællesskab i at sikre seniorerne, sagde Mona Striib.

Nej tak til Forligsen

I forhold til, om parterne ønsker at ende i Forligsinstitutionen, som man gjorde under de langstrakte forhandlinger i 2018, er enigheden til gengæld klar igen.

- Der er ikke nogen, som har lyst til at sidde i Forligsinstitutionen og at gå fra vinter til forår derinde. Det forsøger vi at lade være med, sagde Mona Striib.

- Enhver lyst til at komme ind i Forligsen er jeg grundlæggende vaccineret imod, lød det fra Michael Ziegler.

- Vi har en fælles målsætning om, at vi ikke skal derhen, hvor vi var sidst, sagde han.

Tidligere på ugen foldede de kommunale lønmodtagere og arbejdsgivere deres krav ud med flere ord, heriblandt dem der gælder omkring 34.000 3F’ere ansat i kommunerne. Ligeledes på statens område.

De offentlige forhandlinger vedrører i alt over 700.000 medarbejdere i staten, regionerne og kommunerne. De reelle forhandlinger gør først i gang efter nytår.