OBS: Du er nu offline

Venstre: 2025-plan er ikke opskriften på Det Vilde Vesten

Venstre forsvarer lovprisning af lavpris-flyselskaberne i 2025-planen, men mener, at der samtidig er brug for at rette op på løn- og arbejdsforhold i branchen.
Af 
 

Konkurrence er godt. Punktum. Men det er vigtigt at sikre ordnede vilkår, også i luftfarten.

Sådan lyder Venstres svar på den hårde kritik, som Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten tirsdag rettede mod dele af VLAK-regeringens 2025-plan.

Her nævner regeringen luftfarten og dens omstridte lavprisselskaber som et godt eksempel på, hvordan man kan skabe et dynamisk erhvervsliv i Danmark med bedre regulering. Lavprisselskaberne har de seneste år været genstand for en lang række skandaler med dårlige løn og arbejdsforhold - med irske Ryanair som det mest kendte eksempel.

Socialdemokratiets Rasmus Prehn kalder regeringens ros til lavprismarkedet en “tilståelses-sag,” der “viser, at regeringen er ved at sætte scenen for et social dumping-samfund”.

Som Fanden læser Biblen

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen er uenig.

- Hvis man ser 2025-planen som Det Vilde Vesten, læser man den som Fanden læser Biblen. Men vi mener bestemt, at vi kan lade os inspirere af luftfarten i den overordnede målsætning om en mere effektiv regulering for at skabe mere dynamik, forklarer ordføreren. Han nævner en liberalisering af flylicenser som eksempel.

- I stedet for at skulle indhente licenser i flere lande, skal man nu kun hente én licens. Det har haft positive virkninger for forbrugerne. Ellers ville de jo ikke stå i kø hos selskaberne. Konkurrence er godt. Punktum, siger Ellemann-Jensen

V: Kampen tages i EU

Han medgiver dog, at der er problemer med løn- og arbejdsforhold i den liberaliserede luftfart.

- Man kan se, at der er nogle ting, der ikke fungerer ordentligt. Der skal være en balance, som sikrer ordnede vilkår, også i luftfarten. Det skal vi arbejde for sammen med vores kolleger i EU, hvor vi er i løbende dialog med transportministrene. Det kan ikke løses i Danmark, siger den politiske ordfører. 

Regeringen håber at kunne øge væksten med 80 milliarder kroner og skabe 55-60.000 nye jobs med 2025-planen.