OBS: Du er nu offline

Forandringer på arbejdspladsen øger risiko for ulykker

Mange arbejdsulykker skyldes, at noget er anderledes, end det plejer at være. For eksempel en ny maskine eller nye arbejdsopgaver, viser ny undersøgelse fra Syddansk Universitet.
Forskerne har gennemgået data fra 4.002 personer, som ankom til skadestuerne i Odense og Herning efter en arbejdsulykke i 2013.
Forskerne har gennemgået data fra 4.002 personer, som ankom til skadestuerne i Odense og Herning efter en arbejdsulykke i 2013.
Af 
 

At noget ikke er, som det plejer at være, er årsagen eller den medvirkende årsag til 80 procent af alle arbejdsulykker, viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet.

Det kan være en maskine, der er gået i stykker, nye arbejdsopgaver eller at man skal arbejde et andet sted, end man plejer. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø i bladet i morgen tirsdag.

Forskerne har gennemgået data fra 4.002 personer, som ankom til skadestuerne i Odense og Herning efter en arbejdsulykke i 2013.

En af højdespringerne var de klassiske ulykkestemaer, der knytter sig til maskinsikkerhed og arbejdspladsens indretning. Til gengæld var sammenhængen med individuelle faktorer, som for eksempel tidspres, brug af mobiltelefon eller at blive distraheret, mindre tydelig.

Forskere overraskede

Resultatet overrasker forskerne, fortæller Flemming Lander fra Syddansk Universitetshospital, som har stået i spidsen for undersøgelsen:

- Vi forventede, at de årsager, der har med den enkelte person at gøre, ville have en større betydning, men det viste sig, at de klassiske ulykkesfaktorer, der knytter sig til maskinsikkerhed og arbejdspladsens indretning, havde en større betydning, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

 For risikofaktoren "ikke-rutinemæssige opgaver" var risikoen næsten dobbelt så høj for arbejdstagere i stationære job sammenlignet med midlertidige job, for eksempel rejsemontører og bygningsarbejdere.

– Det kunne tyde på, at ansatte i midlertidige job er bedre forberedte på skiftende jobfunktioner og er bedre i stand til at håndtere uforudsete situationer, siger han.

Godt sikkerhedsklima altafgørende

Undersøgelsen peger på, hvilke prioriteringer der er vigtige i ulykkesforebyggelsen.

- Det er vigtigt at vedligeholde maskiner og arbejdsredskaber, sikre orden og ryddelighed på arbejdsstedet og at sikre tilstrækkelig uddannelse af operatørerne, så de reagerer på unormal drift af maskiner og materialer – inden det går galt, siger Flemming Lander.

Derudover er det gode sikkerhedsklima på virksomhederne altafgørende, samt at procedurerne prioriteres og respekteres både af ledere og medarbejdere, så forkert håndtering af maskiner undgås – uanset arbejdspresset.

Undersøgelsen er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.