OBS: Du er nu offline

Rygning koster kræftpatient stor erstatning

Mand med blærekræft efter arbejde i dieselos mister 90 procent af erstatningen, fordi han har røget. Overlæge mener, man tit lidt for automatisk giver røgen skylden.
En advokat er kritisk over for afgørelsen, der fratager hårdt ramt mand det meste af erstatningen. (Arkivfoto: billedbureauet Colourbox)
En advokat er kritisk over for afgørelsen, der fratager hårdt ramt mand det meste af erstatningen. (Arkivfoto: billedbureauet Colourbox)
Af 
 

En mand med kræft i blæren går nu glip af mange tusinde kroner i erstatning. Myndighederne nedsætter udbetalingen til ham, fordi han har røget 10 cigaretter om dagen.

Manden har arbejdet i dieselos, og det kan give blærekræft. Myndighederne er også overbeviste om, at indåndingen af skadelige stoffer er medvirkende til hans sygdom.

Men de giver tobakken hovedansvaret. Derfor nedsætter de hans erstatning med hele 90 procent.

Den afgørelse er en dukkert for rygere med arbejdsskader.

En dom fra Højesteret i fjor gav dem håb om, at deres arbejdsskader ville blive taget mere alvorligt

Kun fem procents men

Manden er hårdt ramt. Han har fået fjernet både blæren og prostata. Lægerne har indsat en kunstig blære.

Myndighederne vurderer hans varige mén til 40 procent. Men derefter trækker de en masse fra for hans rygning. Han endte med kun at få arbejdsskadeerstatning for 5 procents mén.

Den afgørelse har Ankestyrelsen nu godkendt. I første omgang fik han den nedslående besked fra Arbejdsskadestyrelsen - der i dag hedder Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Tidligere har en række ansatte i lufthavne fået erstatning for blærekræft

Partikler gav Laurits kræft i blæren

Flere og flere ikke-rygere og tidligere rygere får blærekræft

Overlæge og professor Jørgen Bjerggaard Jensen opererer mange patienter for blærekræft på Aarhus Universitetshospital. Afgørelsen om erstatning overrasker ham ikke. Rygning er en væsentlig grund til kræft i blæren.

- Men der er også somme tider en tilbøjelighed til, at læger og andre straks forbinder sygdomme med tobakken, hvis folk siger, de har røget. I dag kommer der stadig flere med blærekræft, som aldrig har røget eller er holdt op med at ryge for år tilbage, fortæller Jørgen Bjerggaard Jensen.

Han har været med til at efterforske årsager til sygdommen i forhold til arbejdet. Blandt andet har tidligere trykkeriarbejdere fået blærekræft af organiske opløsningsmidler. Frisører er også blevet ramt på grund af midler til hårfarvning.

- Jeg husker en alt for ung mand med blærekræft. Han havde renset fadølsanlæg. Klorstoffer var gået i forbindelse med skimmelsvampe. Han havde også røget, men det var under bagatelgrænsen, fortæller Jørgen Bjerggaard Jensen.

Overlæge Jørgen Bjerggaard Jensen fortæller om blærekræft -symptomer, undersøgelser og behandling

Advokat kritisk over for afgørelsen

Advokat Christian Riewe førte sagen i Højesteret i fjor, hvor en mand fik fuld erstatning for lungekræft efter arbejde med asbest. Også selvom han havde røget.

Christian Riewe er lidt overrasket over den nye afgørelse fra Ankestyrelsen. Den er baseret på statistiske oplysninger om årsager til blærekræft.

- Er det bevis nok? Spørger Christian Riewe. Det var et af spørgsmålene i Højesteret i fjor, men dommerne gav ikke noget svar.

Christian Riewe er også usikker på, om de statistiske oplysninger i sagen er fyldestgørende. Han undrer sig desuden over det store fradrag på 90 procent af erstatningen.

- Det er slet ikke begrundet, hvorfor det skal være så højt, siger Christian Riewe.

Asbest, rygning og arbejdsskade