OBS: Du er nu offline

Stribesvis af påbud til slikfusker for farligt arbejde

Arbejdstilsynet overvejer at indstille Yüksel Ejendomme til bøde, fordi firmaet ikke har efterlevet påbud. Arbejdsforholdene var tilfredsstillende, mener firmaets chef, der også er involveret i sag om slikfusk.
Arbejdstilsynet mener, at en ansat hos firmaet Yüksel Ejendomme blev udsat for asbestfibre fra tagplader, der var gået i stykker. (Foto: Arbejdstilsynets rapport)
Arbejdstilsynet mener, at en ansat hos firmaet Yüksel Ejendomme blev udsat for asbestfibre fra tagplader, der var gået i stykker. (Foto: Arbejdstilsynets rapport)
Af 
 
Af 
 

Du skal straks sikre din ansatte mod påvirkning af asbest og elektriske stød. Sådan lød kravet fra Arbejdstilsynet til virksomheden Yüksel Ejendomme i oktober 2013.

Virksomheden blev ledet af David Yüksel, der også har stået bag det firma, som Fødevarestyrelsen forleden gav en bøde på 10.000 kroner med krav om destruering af fem ton gammelt slik og chokolade

Firmaet Yüksel Ejendomme fik i oktober yderligere otte andre påbud for dårligt arbejdsmiljø på samme byggeplads på Byvej i Skævinge i Nordsjælland. Det viser aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået hos Arbejdstilsynet.

- 10 overtrædelser er ikke normalt. Det er i den høje ende. Enhver overtrædelse er én for mange, siger Jens Rise Rasmussen, tilsynschef hos Arbejdstilsynet.

Adlyder ikke påbud

Tilsynet skrev i rapporten til Yüksel Ejendomme, at indånding af asbestfiltre kan give farlige sygdomme som asbestose og lungekræft. Derfor tildelte Arbejdstilsynet et strakspåbud.

Af rapporten fremgår det, at en tømrermester på byggepladsen oplyste, at der var asbest i tagpladerne, og at det ikke var meningen, at pladerne skulle slås itu.

”Det er Arbejdstilsynets vurdering, at en ansat fra Yüksel Ejendomme ApS blev udsat for asbestfibre, da bunken med itu tagplader lå på gangvejen,” skriver tilsynet i brevet dateret 25. oktober 2013.

Arbejdstilsynet har sendt i alt fem breve til Yüksel Ejendomme, fordi virksomheden ikke efterlevede påbuddene inden for tidsfristerne. Det viser aktindsigten i Arbejdstilsynets dokumenter i sagen. Et påbud om brug af en arbejdsmiljørådgiver har virksomheden dog slet ikke efterkommet. I en rapport fra 9. juli konstaterer Arbejdstilsynet, at arbejdet er færdigt.

Arbejdstilsynets juridiske afdeling skal nu vurdere, om virksomheden skal indstilles til en bøde. Det oplyser tilsynschef Jens Rise Rasmussen.

- Vi har ikke mange sager, hvor Arbejdstilsynet indstiller til bøde på grund af manglende efterkommelse af påbud. Vi tager bestemt denne sag alvorligt og overvejer at føre den til doms, siger Jens Rise Rasmussen.

Chef: Arbejdsforholdene var tilfredsstillende

Chef for Yüksel Ejendomme David Yüksel vil ikke stille op til interview, men skriver i en mail til Fagbladet 3F:

”Arbejdsforholdene var tilfredsstillende for alle medarbejdere og levede op til Arbejdstilsynets bestemmelser”.

”Arbejdstilsynet har i disse sager fået oplyst en del ukorrekte oplysninger. Det kan bekræftes, at den pågældende arbejdsplads ikke havde noget med asbestfibre at gøre. Men at det netop alene var en igangværende større byggerenovering, netop for at forbedre ejendommen i sin helhed og netop for at tilfredsstille arbejdsmiljøet,” skriver David Yüksel og oplyser, at påbuddene er opfyldt, og der fremover bliver brugt et professionelt rådgivningsfirma.