OBS: Du er nu offline

Tandlæge og medicin er for dyrt for mange 3F'ere

Regningen forhindrer mange faglærte og ufaglærte i at gå til tandlæge eller købe nødvendigt medicin, viser undersøgelse. Det koster dyrt for den enkelte og samfundet, mener ekspert.

Hver fjerde adspurgte 3F'er har sparet turen til tandlægen væk, og hver tiende har ikke haft råd til nødvendig medicin, viser ny undersøgelse. (
	Arkiv: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix)
Hver fjerde adspurgte 3F'er har sparet turen til tandlægen væk, og hver tiende har ikke haft råd til nødvendig medicin, viser ny undersøgelse. ( Arkiv: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix)
Af 
 

Turen i tandlægens stol eller forbi apoteket er for mange chauffører, rengøringsassistenter og fabriksarbejdere så dyr en fornøjelse, at de har været nødt til at springe over. Det viser en undersøgelse, AnalyseDanmark har foretaget for 3F. 
 
I den svarer hver fjerde af 3F’s medlemmer, at de har sparet turen til tandlægen væk, mens knap hver tiende siger, de har udeladt at købe nødvendig medicin på grund af prisen. 
 
Det er ikke kun et problem for den syge, som ikke får den nødvendige behandling, mener Ingelise Andersen, der er lektor i forebyggelse ved Københavns Universitet.  
 
- Nogle mennesker bliver ladt tilbage på perronen, fordi de ikke har mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet. Havde de bare fået den behandling, de har brug for, kunne de passe et job eller have færre sygedage, som er dyrt samfundsøkonomisk, siger hun. 

Rige har bedre adgang til sundhed

Når så mange af 3F’erne svarer ja til spørgsmålene om, at de har sparet på tandlæge og medicin, handler det ifølge forskeren om, at der er en ulighed i adgangen til sundhed. 
- Det er velkendt, at sundhedsydelser som medicin, tandlæge og psykologer bliver fravalgt af dem, der har få ressourcer, sammenlignet med dem, der har mange, siger hun og fortsætter:
 
- Vi ved fra andre undersøgelser, at det ofte er de faglærte og ufaglærte, der fravælger at købe medicin.
 
Når 3F’erne i undersøgelsen fravælger tandlægebesøget, hænger det ifølge forskeren ganske enkelt sammen med, at mange i ufaglærte job ofte har så lav en indkomst, at de nødt til at bruge deres penge på noget andet. 

Syge bliver mere syge

Når der ikke er penge på kontoen til medicin eller tandlægebehandling, så risikerer den syge at blive endnu dårligere af følgesygdomme, forklarer Ingerlise Andersen.
 
- Hvis man har sukkersyge, som ikke bliver behandlet, er der risiko for, at det både påvirker ens syn, eller at man udvikler hjertekarsygdomme, siger hun.
 
Det kan i sidste ende betyde, at en person dør før tid af sine følgesygdomme.
 
Derfor ser Tina Christensen, der er næstformand i 3F, med bekymring på undersøgelsen.
 
- Det er ikke kun overraskende, men også bekymrende at se, at der er mennesker i Danmark, der er nødt til at springe tandlæge og medicin over på grund af økonomi. Hvis man tager medicin, er der en læge, der har udskrevet det, fordi man er nødt til at tage det, siger hun.
 

Ingen snuptagsløsning

Tina Christensen mener ikke, at der er nogen simpel måde at løse problemet på.
 
- Der er jo ikke en enkel snuptags-løsning. Men for os er det afgørende, at man på virksomhederne tager et fælles ansvar for medarbejdernes sundhed, siger Tina Christensen.
 
Hun fortæller, at erfaringer fra tidligere projekter om sundhed blandt 3F’s medlemmer viser, at det betyder noget, at man er sammen med kollegerne om at sætte fokus på sundhed. Det kan være at forhindre smerter ved at gå til en fysioterapeut, hvis det er en del af pensionskassens sundhedsordning, eller undersøge de tilbud, kommunen har.