OBS: Du er nu offline

Selskaber tjener 441 millioner på sundhedsforsikringer

De forsikrede får færre penge udbetalt, og forsikringsselskaberne tjener godt på sundhedsforsikringer. Faldende ventetider på offentlige sygehuse kan være forklaring, mener professor.
PFA Forsikring overtog i 2013 Mølholm Forsikring, og det har været med til at give selskabet en stor stigning inden for sundhedsforsikring. (Arkivfoto: PFA)
PFA Forsikring overtog i 2013 Mølholm Forsikring, og det har været med til at give selskabet en stor stigning inden for sundhedsforsikring. (Arkivfoto: PFA)
Af Niels Stoktoft Overgaard, niels@stoktoft.dk

Over to millioner danskere er nu dækket af en sundhedsforsikring. Men selv om antallet af forsikrede er steget med 200.000 personer bare det seneste år, så falder udbetalingerne af erstatninger, viser nye tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Dermed havde forsikringsselskaberne et bruttooverskud på sundhedsforsikring på 441 millioner kr. i 2014. Det er en stor ændring i forhold til for eksempel 2008. Da fik de forsikrede udbetalt mere i erstatning, end der blev betalt i præmie.

Årsagen til ændringen kan blandt andet være, at de offentlige hospitaler har gearet op på behandlinger og nedsat ventetider. Det mener Mickael Bech, der er professor i sundhedsøkonomi og arbejder på Syddansk Universitet i Odense. Dermed bliver folk kureret gratis i stedet for eksempelvis at blive sendt på privathospital.

- En stor del af erstatningerne går til at betale for operationer. Men her kan flere danskere i dag hurtigere blive behandlet på de offentlige sygehuse, siger Mickael Bech.

Regningen for sundhedsforsikringer ender hos 3F'erne

Arbejdsgiverbetalte ordninger er mest udbredt

Antallet af danskere med sundhedsforsikringer er næsten tidoblet siden 2003. De fleste er betalt af arbejdsgiverne. Nogle steder har de ansatte byttet mulige lønstigninger til en sundhedsforsikring.

I gennemsnit får de forsikrede dækket sundhedsudgifter for lidt over 600 kroner om året. Det er næsten en halvering i forhold til 2009. Præmien pr. forsikret er i snit på over 800 kroner.

Hvad er en sundhedsforsikring

Mickael Bech kender ikke til forskning, der fortæller, hvorfor udbetalingerne fra sundhedsforsikringer falder. Men en del af årsagen kan være, at nogle forsikringsselskaber strammer på betingelserne for få betalt sundhedsudgifter.

PFA Pension er i dag størst. De har en tredjedel af sundhedsforsikringerne, efterfulgt af Tryg og Danica.

Statistik over sundhedsforsikring

Sunde og raske får jobbene - og er forsikrede

Underdirektør Anne Seiersen fra forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, bekræfter, at faldende ventelister i det offentlige kan betyde, at færre benytter deres sundhedsforsikring. Efter sygeplejerskernes konflikt i 2008 var der mange, som fik betalt behandlinger på privathospitaler.

- Vi har som udgangspunkt et glimrende offentligt sundhedsvæsen, og sundhedsforsikringerne er kun et lille supplement, siger Anne Seiersen fra Forsikring & Pension.

Hun tilføjer, at sunde og raske utvivlsomt har nemmere ved at få job end svagelige. De sunde har bare ikke så meget brug for de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer.