OBS: Du er nu offline

Ny undersøgelse:  Optimistiske mennesker dør sjældnere af mange sygdomme

Positiv livsindstilling ser ud til at forlænge levetiden. Vi kan træne os til at se lysere på tilværelsen – også på arbejdspladsen, mener dansk ekspert.

Man kan lære at være mere optimistisk. Det har flere forsøg vist, fortæller den nye undersøgelse.
Man kan lære at være mere optimistisk. Det har flere forsøg vist, fortæller den nye undersøgelse.

Flere og flere undersøgelser viser, at et positivt syn på livet forbedrer sundheden. Nu viser det sig, at optimistiske mennesker også dør sjældnere end andre.

Det afslører ny forskning i USA. Projektet er udført i Boston på Harvard Chan-fakultetet for Folkesundhedsvidenskab.

Tidligere projekter har vist, at folk med positive psykologiske egenskaber rammes mindre af hjerte- og karsygdomme. Det nye studie udbygger med, at optimistiske personer dør sjældnere af en række lidelser. Det er kræft, hjertesygdomme, slagtilfælde, lungelidelser og infektioner.

Optimistiske bliver hurtigere raske

Den danske psykolog Joanna Wieclaw tilføjer en anden indfaldsvinkel. Der findes også undersøgelser, som viser, at optimistiske mennesker har nemmere ved at tackle situationen, hvis de bliver syge. De har dermed større chancer for at komme sig hurtigere.

Joanna Wieclaw er psykolog og specialist i arbejds- og organisationspsykologi. Hun arbejder i konsulentfirmaet Ankerhus, der beskæftiger sig med psykisk arbejdsmiljø.

- Det er af mange grunde godt at være optimistisk, siger Joanna Wieclaw.

Kort resumé på engelsk af den nye amerikanske undersøgelse

Optimisme kan tillæres, men meget er medfødt

De amerikanske forskere ser store perspektiver i, hvad en mere positiv livsindstilling kan gøre for folkesundheden. Blandt andet, fordi man kan lære at blive mere optimistisk.

Det er Joanna Wieclaw enig i. Men hun siger også, at en stor del af vores indstilling til livet er fastlagt i vores gener. Det er noget, vi er født med.

Forskere finder gen for optimisme

Danskere holder igen på optimismen

Joanna Wieclaw er født i Polen. Hun mener, at det kulturelle også spiller ind. Hun siger, at danskerne kan være lidt tilbageholdende og sige til hinanden, ”nu skal I ikke komme alt for godt i gang”.

- Danskerne kan have det svært ved at tage tingene positivt.