OBS: Du er nu offline

Regeringen vil have sundhedstilbud tættere på borgerne med nærhospitaler

Regeringen præsenterede i slut oktober et udspil, der skal sikre, at borgerne er tættere på relevante sundhedstilbud. 3F's næstformand byder forslaget velkommen.

Ud over ønsket om at rykke sundheden og velfærden tættere på borgerne, er der i udspillet også forslag til oprettelse af flere ungdomsuddannelser i hele landet og optimering af lokalområder. (
	Claus Bech/Ritzau Scanpix)
Ud over ønsket om at rykke sundheden og velfærden tættere på borgerne, er der i udspillet også forslag til oprettelse af flere ungdomsuddannelser i hele landet og optimering af lokalområder. ( Claus Bech/Ritzau Scanpix)
Af 
 

20 nærhospitaler på tværs af landets fem regioner er på tegnebrættet, hvis regeringen får udspillet ‘Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling’ gennemført.

Formålet er at rykke velfærden og sundheden tættere på borgerne.

Nærhospitalerne skal kunne klare mindre opgaver såsom at tage røntgenbilleder, blodprøver og lave kontrol af kronisk syge med eksempelvis diabetes eller KOL.

13 af de 20 nærhospitaler er blevet præsenteret med en konkret placering. De resterende syv kan kommunerne selv ansøge om.

5 af de 13 præsenterede nærhospitaler er placeret i ti kommuner, som også har den største koncentration af medlemmer af 3F.

Mænd går sjældent til lægen

Næstformand for 3F, Tina Christensen, byder forslaget om at styrke sundhedstilbuddene lokalt velkommen.

- 3F har medlemmer i hele landet. Ikke mindst i yderområderne er der mange 3F’ere. At tilbuddene kommer tættere på, gør adgangen nemmere, og dermed kan det medvirke til at øge sundheden hos mange 3F’ere, siger Tina Christensen og tilføjer:

- De mandlige medlemmer tager sjældent kontakt til sundhedssystemet, og når de gør, kan det ofte være for sent. Her kan afstande også spille en rolle, siger Tina Christensen.

LÆS OGSÅ: Sundheden halter: Mænd går 50 procent mindre til lægen

Selvom afstanden bliver kortere, skal kvaliteten også følge med de nye nærhospitaler.

- Det er afgørende, at der er fokus på kvaliteten. Det tilbud, der leveres i Skagen, skal være af lige så høj kvalitet som det tilsvarende tilbud i Aalborg, siger næstformand i 3F, Tina Christensen.

Konsekvens af centralisering

Man har de seneste år fokuseret på at styrke kvaliteten i sundhedsvæsenet ved blandt andet at lave supersygehuse, hvor alt er samlet under et tag.

Centraliseringen af sundhedsvæsenet er kommet med en pris, og nogle har oplevet, at der er længere til nærmeste sundhedstilbud.

Lektor hos Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Signe Smith Jervelund har blandt andet forsket i lige adgang til sundhedsvæsenet.

Hun forklarer, at etableringen af nærhospitaler kan være med til at sikre bedre adgang til sundhedsvæsenet for flere borgere, selvom det ikke har samme fokus, som man har med centraliseringen.

- Nærhospitalerne går imod tanken om at styrke den faglige kvalitet i sundhedsvæsenet ved at etablere større og mere specialiserede enheder. Det er samtidig på bekostning af den geografiske afstand for patienter til sundhedsvæsenet, siger Signe Smith Jervelund.

Ligesom det kan hjælpe borgere, der ikke bor klos op ad et hospital, men som har en kronisk sygdom, der kræver ambulant behandling.

- Det kan være et problem i nogle yderområder i Danmark, at der er længere til et større hospital for eksempelvis kronisk syge, der går i ambulant behandling, som må bruge lang tid på transport til et sygehus, siger hun.

Der er til de 20 nærhospitaler afsat op til fire milliarder kroner fra 2023 til 2028.