OBS: Du er nu offline

108 3F'ere sidder i de nye byråd

Der er valgt omkring 108 3F'ere ind i de nye byråd. Det er lidt færre end før valget. Svært at slå igennem som ufaglært og faglært, vurderer 3F's forbundsformand.

108 3F'ere sidder i de nye byråd. På Langeland blev Tonni Hansen (SF) borgmester.
108 3F'ere sidder i de nye byråd. På Langeland blev Tonni Hansen (SF) borgmester.
Af 
 

De næste fire år sidder omkring 108 3F’ere med ved bordet, når politikken skal fastlægges rundt om i landets kommuner. I 65 kommuner er der valgt 3F’ere ind i kommunalbestyrelserne, viser en opgørelse. Desuden er der valgt syv 3F’ere ind i regionerne.

I tre kommuner står en 3F’er sågar i spidsen for kommunen: På Langeland, hvor Tonni Hansen (SF) blev borgmester, i Næstved, hvor Carsten Rasmussen (S) blev borgmester, og i Hjørring, hvor også Arne Boelt (S) fik kæden om halsen på ny.

- Jeg pavestolt over de mange dygtige kandidater - herunder at vi nu har 3F’ere på tre borgmesterposter, lyder det fra 3F’s forbundsformand, Per Christensen.

 

En af 3F’s mærkesager under valget var virksomhedernes ansvar i forhold til at tage lærlinge. Blandt andet via kampagnen lærlingeløftet.dk.

- Jeg noterer med glæde, at mere end 4.000 kandidater tog lærlingeløftet og dermed støtter op om lærlingeklausuler, og at vi fik sat kampen mod social dumping og fair arbejdsforhold på dagsordenen, siger Per Christensen.

Fald på cirka 18 mandater

Kaster man et blik på sammensætningen i 2013, er der tale om en nedgang i antallet af 3F-registerede kandidater i landets kommunalbestyrelser.

Før valget 21. november var der nemlig cirka 131 3F’ere valgt ind i kommunalbestyrelserne og regionsrådene. Der er altså tale om omkring 16 færre mandater.

- Det her siger noget om, hvor svært det er for ufaglærte og faglærte at slå igennem i partiforeningerne, og det er jeg ærgerlig over. For det kan ikke undgå at påvirke arbejdet i byråd og regionsråd, lyder det fra Per Christensen.

I 3F vil man nu overveje, hvordan man griber støtten af 3F’erne an frem mod næste valg.

- Men jeg synes også, at partierne bør tænke nærmere over, hvordan de griber rekrutteringen an, lyder Per Christensens opfordring.

Gå på opdagelse nedenfor, og se hvilke kommuner, 3F’erne er valgt ind i. Rødt felt = 3F’er.

Listen omfatter kun de 3F’ere, der har registreret sig på https://tema.3f.dk/kommunalvalg17.