OBS: Du er nu offline

Fattigdom i Danmark:   42.000 danskere lever uden indkomst

42.549 mennesker i Danmark har ikke en erhvervs- eller overførselsindkomst, som årligt overstiger 58.000 kroner, ifølge Danmarks Statistik. - Det er de fattigste af de fattigste mennesker i landet, siger eksperter.

42.549 mennesker i Danmark har en indtægt under 58.000 kroner om året.  (
	Arkiv / Sofie Mathiassen / Billedbureauet Ritzau/Scanpix)
42.549 mennesker i Danmark har en indtægt under 58.000 kroner om året. ( Arkiv / Sofie Mathiassen / Billedbureauet Ritzau/Scanpix)
Af 
 
Af 
 

Når lønsedlen udebliver, og når der ikke tikker nogen form for overførsel ind, ser livet sjældent let ud. 

For 42.549 mennesker er det dog hverdag, ifølge ny opmåling fra Danmarks Statistik, der skal være med til at måle antallet af fattige i Danmark.

Personer som lever uden indkomst og overførsel kan være blandt de mest udsatte mennesker, mener Jarl Quitzau, der er chefkonsulent hos Danmarks Statistik, som har stået for opmålingen.

- Folk uden indkomst er en yderst blandet gruppe mennesker og består af alt fra unge i sabbatår til fængselsindsatte og hjemløse. Flere af dem er så langt nede i indkomst, at der ikke hersker tvivl om, at de vil være blandt de fattigste af de fattigste i landet. Mange af dem vil leve et liv på kanten af samfundet, siger han.

Han mener særligt, at unge på lave kontanthjælpssatser eller indvandrere på integrationsydelse, der har fået frataget ydelsen i dele af året, ofte falder under kategorien for de fattigste i Danmark.

Vi bliver flere fattige

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, ser også gruppen af mennesker uden indkomst som nogle af landets fattigste og mest udsatte.

- Det er typisk personer, der kan leve af at samle flasker eller andet, der ikke giver en registreret indkomst. Desværre er den gruppe mennesker stigende, hvilket vækker bekymring. For uanset hvor grænsen ligger, så er fattigdom desværre opadgående i Danmark og har været det de sidste 15 år, siger han.

Jan Sjursen er glad for, at der nu igen er kommet en fattigdomsgrænse, så folk og ikke mindst politikere kan blive opmærksomme på fattigdomsproblemet. I 2015 valgte regeringen nemlig at afskaffe fattigdomsgrænsen i Danmark. 

- Siden regeringen fjernede fattigdomsgrænsen, har der manglet fokus på fattige i Danmark. I sig selv hjælper en grænse ikke på bekæmpelse af fattigdom, men den hjælper os til at se, om vi bevæger os i den rigtige retning. Desværre tyder det ikke på det, siger han.

Kontanthjælpsloftet rammer 

Den nye opmåling af fattigdom kommer af, at Danmark har tilsluttet sig FN’s Verdensmål om at halvere antallet fattige borgere inden 2030. Til det har Danmarks Statistik udarbejdet nye grænser for fattigdom.

I alt er der netop nu 226.520 i Danmark, der falder under kategorien fattig.

- De hårdest ramte i landet er nok enlige forsørgere ramt af kontanthjælpsloftet. Mange af dem er blandt de mest udsatte mennesker i landet, hvilket vækker stor bekymring, for det rammer i sidste ende deres børn, siger Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Sidste år udkom AE-rådet med en rapport, der slog fast, at antallet af fattige danskere kun er steget siden 2011.

LÆS OGSÅ: Markant flere fattige og rige danskere 

- Et liv i fattigdom er den værste start på livet, du kan give et barn, så det er godt, at man nu igen har indført en måde at optælle fattige på. Det er vigtig, at vi anerkender og holder øje med udviklingen af fattigdom i Danmark, siger Lars Andersen.