OBS: Du er nu offline

3F i Asien

I Sydasien har 3F programmer i Bangladesh, Nepal og Sri Lanka.

Selvom mange asiatiske lande de seneste år har brilleret med tårnhøje vækstrater, mangler de stadig at brillere, hvad angår arbejdstagerrettigheder og ordentlige arbejdsforhold. Den voldsomme økonomiske vækst har været med til at løfte folk ud af fattigdom, men der er samtidig stor fare for at uligheden vokser, og flere må gå fra et arbejde på det formelle arbejdsmarked til et arbejde i den uformelle sektor.

Indsatsen i Asien er rettet mod den stadigt voksende beklædnings- og tekstilbranche med formålet om at forbedre arbejds- og levevilkårene for tekstilarbejderne. Et bedre reguleret arbejdsmarked er en forudsætning for forbedrede arbejdsvilkår, derfor støtter 3F en mere enhedsorienteret og koordineret fagbevægelse, som kan kæmpe arbejdernes sag nationalt som regionalt. 

Programmet i Sydasien har desuden fokus på tøjfirmaernes samfundsansvar, hvor 3F aktivt forsøger at påvirke virksomhedernes etiske principper – CSR. Denne kamp foregår blandt tøjfirmaer i Danmark, internationalt og regionalt samt i samarbejdslandene.

Bangladesh har gennem de seneste år fået stor opmærksomhed i medierne på grund af de katastrofer, der har fundet sted i tøjindustrien. Det gælder blandt andet Rana Plaza bygningen, der kollapsede i 2012, hvor over tusindvis af mennesker mistede livet. Branden på tøjfabrikken Tazreen i november 2012 skabte stor opmærksomhed omkring arbejdsmiljøforhold i landet og regeringen og arbejdsgiverforeningerne i Bangladesh kom for alvor under pres fra blandt andet ILO og IndustriAll. Generelt kritiseres landet for mangel på overholdelse af arbejdstagerrettigheder og arbejdere protesterer ofte mod de dårlige arbejdsforhold i landet. 3F arbejder aktivt for at uddanne arbejdere der kan gå ind i de arbejdsmiljøudvalg, som virksomhederne er forpligtiget til at oprettet. Derudover rådgiver 3F fagforeningerne i organisering og registrering af nye virksomhedsfagforeninger, som kan varetage arbejdernes rettigheder. 3F er i direkte dialog med tøjfirmaer der er i Bangladesh som f.eks. H&M, og forsøger at få firmaerne til at stille krav til produktions- og ansættelsesforhold.

Sri Lanka kæmper fagforeninger for særligt tekstilarbejdernes forhold. De elendige arbejdsforhold og katastrofer i Bangladesh har gjort Sri Lankas arbejdspladser i beklædnings- og tekstilindustrien mere attraktiv, og der er blevet bygget nye fabrikker i landet. 3F samarbejder med partnerne om undervisning af tillidsrepræsentanter og rådgiver i organisering og registrering af fagforeninger.

Fagbevægelsen i Nepal består af tre forbund med forbindelser til de tre største partier. Trods politiske spændinger samarbejder de tre forbund og er kommet med fælles forslagsændringer til arbejdsmarkedsloven. Landet er plaget af politisk krise, som ikke er forbedret efter jordskælvet i april 2015. Beskæftigelsen er ustabil, især i tekstilsektoren, hvilket gør det vanskeligere for fagforeningerne at opbygge stærke organisationer. En såkaldt Code of Conduct er blevet underskrevet mellem fagforeningerne om gensidig respekt for hinandens organisationer på arbejdspladser. For 3F’s partnere er aftalen med til at fremme vellykkede debatmøder om de udfordringer fagbevægelsen har. Derudover arbejder 3F for at skabe dialog om køns- og kaste diskrimination, hvilket er en stor udfordring i Nepal.

Derudover er 3F i gang med at oprette et program i Pakistan, som skal omfatte samarbejde med fagforeninger indenfor tekstil- og beklædningsindustrien. Mange af de problemstillinger der eksisterer i tekstil- og beklædningsindustrien i Pakistan er de samme som i Bangladesh, hvorved det bliver muligt at udveksle erfaringer mellem fagforeninger i de to lande om at sikre bedre arbejdsforhold.  

Dem arbejder vi med

3F har et tæt samarbejde med IndustriAll om implementeringen af de regionale programmer. 3F er også en del af et fagforeningsnetværk, som har produceret konkrete undersøgelser og sammenligninger mellem landende i regionen, som kan bruges i forhandlingerne med arbejdsgiverne. Derudover samarbejder 3F med International Seafarers Action Center, ISAC, i filippinerne, som organiserer søfolk. Der er et stort fokus på at støtte ISAC’s kapacitet til at kontrollere implementeringen af maritime rettigheder og sikrer, at multinationale rederier ikke overtræder menneskerettigheder eller giver erstatning i tilfælde af arbejdsulykker m.v.