OBS: Du er nu offline

3F i Latinamerika

Det nuværende samarbejde med fagforeninger i Latinamerika omfatter Nicaragua, Honduras, Guatemala og Bolivia.

Den økonomiske og sociale ulighed i Latinamerika overgår alle andre regioner. De fleste finder arbejde i den uformelle sektor, og der er voldsom mangel på stabile job med ordentlige forhold i den formelle økonomi. Samtidig har mange lande formået at skabe vækst, beskæftigelse og øget produktivitet, hvilket alt sammen er forudsætninger for bekæmpelsen af fattigdom og ulighed.

3F’s program i Latinamerika samarbejder med fagforbund indenfor landbrug, industri, byggeri og transport-fagene. Målet er, at de bliver bedre organiserede og får opbygget bedre strukturerede branche-orienterede fagforbund. Fagforbundene skal have kapacitet til at kunne forsvare arbejdernes rettigheder og forbedre arbejds- og levevilkårene. I de kommende år vil 3F særligt styrke indsatsen i Bolivia og fokusere på at koordinere regionalt indenfor de relevante brancher.

En af de største udfordringer i Latinamerika i dag er den enorme ungdomsarbejdsløshed, som får mange til at tage uformelt arbejde eller ende i kriminalitet.

Nicaragua samarbejder 3F med vores partnere om at samle fagforeninger til en stærk fagbevægelse, så de samlet kan få indflydelse på arbejdsmarkedslovgivningen. Overenskomster forhandles gennem trepartsforhandlinger, men det kræver, at de faglige ledere går sammen og stiller fælles krav. Daniel Ortega har siddet på magten siden 2007 og der er ikke længere begrænsninger på, hvor mange gange man kan blive genvalgt. Derfor kan han stille op igen i 2016.

Kriminaliteten i Mellemamerika er voldsomt høj og mordraterne er blandt verdens højeste. Narkomafiaens magt, den organiserede kriminalitet og den medfølgende vold, begrænser også den økonomiske udvikling blandt andet i form af en uofficiel privat ”erhvervs-skat” og manglende investeringer. Guatemala er voldsomt præget af en stor mistillid mellem befolkning og stat, og det kræver stærke fagforeninger og civilsamfundsorganisationer at skabe tillid mellem borgere og myndigheder. Guatemalas regering har underskrevet en aftale med Den Internationale Faglige Sammenslutning, ITUC og ILO i 2013 for at bekæmpe straffriheden og forbedre beskyttelsen af fagforeningsfolk. Kort tid efter blev tre fagforeningsfolk myrdet. 3F samarbejder med ILO om at beskytte ansattes rettigheder i landet.

Honduras infiltrerer mafiaen de statslige institutioner og mange faglige ledere bliver nødt til at gå i eksil på grund af mordtrusler. Politianmeldelser bliver ikke taget alvorligt, så det er ikke uden fare at lave fagforeningsarbejde i landet. Tidligere har Honduras haft et to-parti system, men systemet er nu lavet om, så der er plads til fire partier i kongressen. Lokale partnere arbejder for at styrke fagforeninger og sikre faglige rettigheder.

Bolivia er det fattigste land i Sydamerika. På trods af lovende udvikling i landet går det langsomt og den offentlige sektor er kendetegnet ved korruption og ineffektivitet. Fagbevægelsen er ofte på gaden med protester mod regeringen og kræver en bedre arbejdsmarkedslovgivning. Men den bolivianske LO (COB) samarbejder med regeringspartiet og præsidenten Evo Morales, som er reform-venlig og vil skabe forbedringer for arbejderne. Indianske folk i Bolivia kæmper for at bevare deres oprindelige rettigheder…  

Dem arbejder vi med

3F samarbejder med de internationale fagforbund i regionen. Det gælder ITF, IUF, BWI og IndustriAll. Det er indenfor landbrug, industri, byggeri og transport. I transportbranchen har partnerne arbejdet for mere lige jobmuligheder. Som et resultat er det lykkedes flere kvinder at få et arbejde som f.eks. kranfører eller lastbilchauffør, job der før blev betragtet som udelukkende mandefag. Det internationale transport-fagforbund, ITF, har gennem de seneste år oplevet medlemsfremgang i medlemsorganisationer i Mellemamerika og deres aktioner har styrket rettigheder nationalt.