OBS: Du er nu offline

Kenya: Arbejdere i kinesiske firmaer kræver rettigheder

Det er svært, men ikke umuligt, at lave overenskomster med kinesiske anlægs-mastodonter i Kenya, fortæller Eric Kanyi fra bygningsarbejdernes fagforening.

Antallet af kinesiske virksomheder i mange afrikanske lande har været stigende i årevis.

Det er også tilfældet i Kenya, hvor kinesiske firmaer står for en række store infrastruktur-projekter.

Virksomhederne har ry for at være tillukkede. Det er svært for lokale fagforeninger at komme ind og svært for arbejderne at organisere sig.

Men det er ikke umuligt. Det har bygningsarbejdernes fagforening, KBCTFIE, bevist med deres indsats. Fagforeningen organiserer arbejdere inden for blandt andet byggeri, møbelindustri og tømmer.

- Det er hårdt arbejde at komme ind på livet af de multinationale kinesiske virksomheder, men i flere tilfælde er det lykkedes for os, fortæller Eric Kanyi, uddannelseskoordinator fra forbundet.

Han nævner firmaet China Road and Bridge Corporation, CRBC, som et eksempel, hvor det lykkedes at skabe forandring.  Det et af de største kinesiske multinationale selskaber i Kenya, og det er involveret i store anlægs- og vejprojekter i det østafrikanske land.

- Vi forsøgte gennem flere år at komme i dialog med firmaet om en overenskomst, men ledelsen var i lang tid ikke villig til at samarbejde, siger Eric Kanyi.

Er sikret mindsteløn og ferie

Men på flere af firmaets projekter var det lykkedes at organisere over 50% af de ansatte, og så var CRBC tvunget til at anerkende fagforeningen og gå i dialog om en aftale. Det blev til sidst slået fast i Arbejdsretten efter flere mæglingsforsøg. Det betyder, at en række bygnings- og anlægsarbejdere har fået bedre vilkår.

- Når arbejderne er omfattet af overenskomsten, er de også sikret mindstelønnen inden for byggeriet. Samtidig har de ret til betaling under sygdom, barsel, fridage, overtidsbetaling og støtte til bolig og transport, fortæller Eric Kanyi.

Fagforeningen kan dog ikke hvile på laurbærerne. Når et anlægsprojekt er færdigt og et nyt skal startes op, er det igen nødvendigt, at mindst halvdelen af arbejderne i projektet er medlemmer, for at overenskomsten bliver respekteret. 

- I øjeblikket har CRBC seks store anlægsprojekter, og vi har tegnet overenskomst på de to af dem. På de øvrige fire kæmper vi for at organisere nok arbejdere nok – 50% - til at kunne tvinge selskabet i dialog. Samtidig hyrer firmaet konsulenter ind til union busting – kampagner mod fagforeningen for at skræmme folk væk fra os, fortæller Eric Kanyi.

Outsourcing, underleverandører og indlejet arbejdskraft er andre trusler mod de rettigheder, bygningsarbejderne har på papiret. 

- Mange er løst ansatte uden ret til ferie eller overarbejdsbetaling. De er inde i få dage og så ude igen, og får ikke de sociale goder, de har ret til, fortæller Eric Kanyi.

Nogle firmaer ser fordel i dialog

Der er omkring 100 kinesiske bygge- og anlægsfirmaer i Kenya, og CRBC er blandt de allerstørste. Det er et datterselskab af giganten China Communications Construction Company (CCCC), der er blandt verdens allerstørste selskaber målt på omsætning.

Arbejderne på anlægsprojekterne er kenyanere, mens lederne er fra Kina, forklarer han. 

- Nogle kinesiske firmaer er godt drevet og vil gerne i dialog med os, fordi de kan se fordele ved større stabilitet og flere tilfredse arbejdere. Andre sætter vagter foran arbejdernes barakker for at intimidere dem og holde fagforeningerne væk, forklarer uddannelseskoordinatoren.

Ved vej- og anlægsprojekter møder fagforeningen ofte arbejderne i det fri under arbejdet, hvor de arbejder i grupper af fire eller fem. Når der er tale om større byggepladser, opsøger man dem uden for pladsen om morgenen, i frokostpausen eller til fyraften. Der er lydhørhed, for folk vil have ordentlige forhold. Men der lang vej endnu, betoner Eric Kanyi. 

- I CRBC har vi 1800 medlemmer ud af cirka 10.000 bygningsarbejdere. Og ud af omkring 600.0000 bygningsarbejdere har vi organiseret cirka 45.000. Heraf betaler omkring 20.000 kontingent, mens resten er fritaget.

Pilen peger mod Kina

Byggeriet boomer i Kenya, og ifølge Eric Kanyi kan man se frem til endnu flere kinesiske entreprenørfirmaer i fremtiden.

- De politiske og økonomiske vinde blæser mod Kina i øjeblikket efter en periode med flere europæiske firmaer i Kenya. Regeringen orienterer sig mod Kina, og kinesiske virksomheder bliver tildelt store projekter, uden at der bliver stillet ret mange spørgsmål, siger Eric Kanyi.

Han peger på, at korruption og manglende gennemsigtighed er et problem for mange af de aftaler, som Kenyas regering indgår med den kinesiske stat og kinesiske virksomheder. De fleste aftaler underskrives i Beijing, uden mulighed for at offentligheden får adgang til detaljerne.

3F arbejder sammen med fem andre danske organisationer for at styrke uddannelsen af faglærte i byggeriet i Kenya. Det er BAT-kartellet, Dansk El-Forbund, Dansk Industri, Ulandssekretariatet og Foreningen Divérs. Projektet skal også fremme ligestilling og grøn omstilling i byggeriet.

Desuden samarbejder 3F med det kenyanske bygningsarbejderforbund om uddannelse af ledere og tillidsvalgte, blandt andet inden for ligestilling og ledelse.