Sejr for fabriksarbejdere i Sri Lanka
Trods fyringer og trusler lykkedes det arbejderne i eksportzone at få ret til at danne en fagforening.
Fabriksarbejdere fra Sri Lankas eksportzoner protesterer mod landets frihandelsaftale med EU.
Ansatte i en berygtet eksportzone uden for hovedstaden Colombo i Sri Lanka kunne 7. februar fejre en tiltrængt sejr.
Arbejderne på to fabrikker, ejet af det multinationale selskab ATG, støttede ved en afstemning deres lokale fagforening.
Det betyder, at de to fabrikkers fagforeninger nu har stadfæstet deres ret til at forhandle overenskomst på virksomhederne trods ATG’s forsøg på at slippe af med faglig organisering.
Virksomheden anklagede sidste år fagforeningen for ikke at have medlemmer nok (40 procent af de ansatte) til at blive anerkendt som forhandlingspartner. Uenigheden mundede ud i en afstemning, der faldt klart ud til fagforeningens fordel. 95 procent af de ansatte deltog i afstemningen.
Fagforeningen blev officielt registreret og anerkendt af virksomheden allerede i 2013. Siden har landets Arbejdsministerium to gange påbudt ATG har stoppe ulovlige fyringer af aktive arbejdere gennem en såkaldt disciplinærkomité.
Anklager om trusler og bestikkelse
Industriforbundet FTZ&GSEU anklager desuden ATG for undervejs at true og forsøge at bestikke ansatte til at gå imod fagforeningen gennem de seneste fire år i eksportzonen Katunayake.
Forholdene på ATG og i andre fabrikker i eksportzonerne har fået den internationale fagbevægelse til at kræve, at EU standser sine planer om toldfrihed for Sri Lanka. Kampagnen fik blandt andet EU’s og Tysklands ambassadører i Sri Lanka på banen for at sikre arbejdernes rettigheder på ATG.
En triumf for international solidaritet
Fagforeningernes sejr er også en triumf for den internationale solidaritet, mener Anton Marcus, formand for FTZ&GSEU:
- Det er en lektion for arbejdsgiverne, der har erfaret, at i en global økonomi er det ikke kun profit og investeringer, der bevæger sig på tværs af grænser. Det gør arbejdernes solidaritet og enhed også, siger Anton Marcus.
- Vi vil ikke glemme støtten fra ambassadørerne Rohde og Marque (Tysklands og EU’s ambassadører, red.), men sejren blev opnået af ATG’s arbejdere, der stod sammen trods trusler fra deres chefer. Nu vil vi forsøge at gentage sejren og forbedre forholdene på ATG’s nabofabrikker, siger Valter Sanchez, generalsekretær i det globale forbund, IndustriALL.
3F har gennem flere år samarbejdet med forbundet FTZ&GSEU og støttet den faglige organisering gennem et udviklingsprogram med bistand fra Danida.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ATG om sagen. Firmaet sælger blandt andet arbejdshandsker i danske byggemarkeder.