OBS: Du er nu offline

Sundheden halter:  Mænd går 50 procent mindre til lægen

Især kortuddannede mænd halter bagud med sundheden, og de er i fokus hele ugen i "Mænds Sundhedsuge". Chauffører er særligt udsatte, og det får 3F Københavns Chauffører en snak med cirka 500 chauffører om i løbet af ugen.

Buschauffør Frank Østergaard har snart tabt sig over 20 kilo, men er en af dem, der har svært ved at gå til lægen. FOTO: Ulla Puck. (
	Privat)
Buschauffør Frank Østergaard har snart tabt sig over 20 kilo, men er en af dem, der har svært ved at gå til lægen. FOTO: Ulla Puck. ( Privat)
Af 
 

Mænd dør for tidligt, lever for usundt og kan ikke finde ud af at gå til lægen i tide. 

Dét er årsagen til, at mænds fysiske og mentale sundhed er omdrejningspunkt i Men’s Health Week – Mænds Sundhedsuge – der finder sted 14. til 20. juni i år.

- Der er god grund til at hive fat i mænd, for de går blandt andet 50 procent mindre til lægen, siger formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, der også er forskningsleder på Rigshospitalet.

- Så hvis deres sundhed skal blive bedre, skal der findes andre veje end konens tilskyndelse. Mændene skal have nye sundhedstilbud blandt andet fra deres arbejdsgiver og læge, siger han.

Og det er mere end 8 ud af 10 mænd med på. Det viser to nye undersøgelser, som Forum for Mænds Sundhed og 3F præsenterer i anledning af Men’s Health Week, der hvert år markeres i Danmark og internationalt. 

Snakker med 500 chauffører

Der kører en række forskellige arrangementer i sundhedsugen landet over. Hos 3F Københavns Chauffører har man valgt at opsøge nogle af de mænd, der er ekstra udsatte, nemlig chaufførerne.

Når ugen er omme, har afdelingen haft en snak om sundhed med cirka 500 buschauffører, taxichauffører og flextrafikchauffører, oplyser Ulla Puck, der er faglig administrativ medarbejder hos 3F Københavns Chauffører.

 Ulla Puck.
Ulla Puck fra 3F København stikker hovedet ind til en chauffør på Svanemøllen Station. FOTO: Ulla Puck.

Sammen med seniormedarbejder Finn Damsgaard, der er tidligere buschauffør, er hun torsdag på Ballerup Station, hvor de blandt andet havde fat i den 65-årige buschauffør Frank Østergaard, der bor på Vestegnen og har kørt bus i 20 år.

- Det er et fint initiativ. Vi sidder jo meget ned som chauffører, og jeg har selv døjet med vægten. Jeg er i gang med at tabe mig og mangler kun seks kilo for at nå målet: Et vægttab på nogle og tyve kilo, siger han.

Ekstra kilo et problem

De ekstra kilo kom især på grund af corona-krisen, hvor restriktionerne betød, at buschauffører kunne køre halve og hele timer uden passsagerer, fortæller han.

- For mig var det ren og skær trøstespisning på grund af kedsomhed, siger Frank Østergaard, der nikker genkendende til det med at tage sig sammen og komme til lægen.

- Jeg er ikke så ofte hos lægen, som jeg burde være. Og det er min kone, der siger: “Kom nu afsted til lægen”, siger han.

Ved godt, sundheden halter

Tidligere på ugen besøgte Ulla Puck og Finn Damsgaard Glostrup Station og Svanemøllen Station, og de afslutter fredag på Flintholm Station.

- De fleste chauffører ved godt, at sundheden halter. Der kan være problemer med diabetes, overvægt og hjerte-kar-sygdomme, fordi chauffører sidder meget ned. Vi får en god snak om sundhed, giver dem en folder og en pose sunde nødder, siger hun.

Nogle chauffører griner lidt, når makkerparret stikker hovedet ind til dem med folderen. Her kan de læse om sundhed og alvoren i, at mænd lever op til 13 år mindre end kvinder og bliver mere ramt af alvorlige sygdomme, fordi mænd opdager sygdommene for sent.

Og så kan de ikke mindst læse om, hvad de selv kan gøre for at blive sundere.

- Men vi håber på, at vi sår et frø, der sætter chaufførernes tanker i gang, så de handler på sundhed og for eksempel går til deres læge i tide, siger Ulla Puck, der understreger alvoren med statistik fra 3F Københavns Chauffører.

Overdødelighed hos chauffører

Hun oplyser, at i december 2020 havde afdelingen registreret 28 dødsfald blandt mænd. 

Ud af de 28 dødsfald ramte 10 af dem mænd, der var i arbejde. Den yngste var 53 år, og den ældste mand var 69 år – det vil sige et gennemsnit på 61 år.
Ud af de 10 var der 9 mænd, som ikke nåede folkepensionsalderen, hvilket udgør 32 procent af de 28 dødsfald.

- På landsplan lever cirka 21 procent mænd ikke frem til pensionsalderen, viser tal fra Danmarks Statistik. Det vil sige, at mænd i 3F Københavns Chauffører har en meget højere dødelighed end mænd på landsplan. Det er skræmmende, siger Ulla Puck.

Mænd skubber smerte til side

Formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, peger på nogle af årsagerne til, at mænd halter bagud med sundhed.

- Mænd er gode til at skubbe bekymringer og smerte til side, fordi det er praktisk, når man står på en byggeplads eller kører som chauffør, siger han.

Men det betyder også, at de kommer for lidt og for sent til lægen, påpeger han.

- Det vil vi kunne rette op på, hvis tilbuddene kommer til mændene, enten fra lægen eller fra arbejdspladsen, siger han, og fortsætter:

- Derfor må vi nu i gang med målrettede helbredstjek for dem, der sjældent bruger sundhedsvæsnet, og som har den højeste dødelighed af sygdomme. Her er kortuddannede mænd mest i risiko, siger han.

3F: Overdødelighed skal ned

Næstformand i 3F, Tina Christensen, er enig i, at sundhedstilbuddene i højere grad skal komme til mændene i stedet for, at mændene opsøger dem.

- I 3F har vi set, at hvor arbejdspladserne har lavet sundhedstjek for vores medlemmer, der har mændene i høj grad deltaget, siger Tina Christensen, der fortsætter:

- Flere har opdaget underliggende sundhedsproblemer, som de efterfølgende har fået behandling for. Nogle har tabt sig. Andre er stoppet med at ryge. Og det er netop den slags, vi skal have gang i, for at få mindsket mænds overdødelighed, siger hun.