OBS: Du er nu offline

8 ud af 10: Jobbet gør ondt

Over 8 ud af 10 medlemmer af 3F har smerter i kroppen i løbet af en arbejdsdag. Det er ikke rimeligt, siger professor i arbejdsmedicin.

Antallet af 3F'ere, der får en recept til medicin for at kunne holde deres smerter ud, er stigende. Især blandt kvinderne.   (
	Arkivfoto)
Antallet af 3F'ere, der får en recept til medicin for at kunne holde deres smerter ud, er stigende. Især blandt kvinderne. ( Arkivfoto)
Af 
 

Det gør ondt, når 3F’erne er på arbejde. Over 8 ud af 10 har smerter i kroppen, og knap hver 10. døjer med smerter hver eneste dag.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for 3F.

Over halvdelen af 3F’erne døjer med så mange smerter, når de kommer hjem fra deres job, at det forhindrer dem i at deltage i fritidsaktiviteter.

- Det er kritisk, at folk har smerter, når de kommer hjem fra deres arbejde, som gør, at der er aktiviteter, som de ikke kan være med i. Så er det altså et problem, siger Johan Hviid Andersen, der er professor i arbejdsmedicin på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning.

 

Professor: Behov for et fleksibelt arbejdsmarked

Johan Hviid Andersen mener, at afskaffelsen af efterlønnen var et tilbageskridt, der gør, at mange lavtlønnede i dag presser sig selv fysisk til at arbejde længere, end de burde. Samtidig mener han, at der i mange år – også i fagbevægelsen – har hersket en myte om, at man som ung fik et arbejde. Og at man passede sit job, indtil man gik på pension.

- Men når du er oppe i årene, bør der ikke blive stillet de samme fysiske krav til dig, som da du var ung. Der bør heller ikke blive stillet de samme fysiske krav til mænd og kvinder. Der er behov for politiske initiativer til, at der kommer en erstatning for efterlønnen og et mere fleksibelt og forskelligartet arbejdsmarked. Også i forhold til den tid vi skal arbejde hver dag, siger Johan Hviid Andersen.

- Det er nødvendigt. Specielt nu, hvor folk skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, siger han.

Bekymrende udvikling

I 3F er der bekymring over, at så mange medlemmer af fagforbundet har så mange smerter både på jobbet.   

- Det hæmmer både deres arbejds- og sociale liv, og det er en ond spiral, når vores medlemmer på den måde bliver afskåret fra at dyrke motion og idræt, siger Tina Christensen, næstformand i 3F og medlem af regeringens seniortænketank, der skal indsamle viden om, hvordan man kan sikre seniorer et bedre arbejdsliv og få flere til at udskyde deres pension.

- Mange af vores medlemmer har i dag nogle arbejdsvilkår, der giver meget dårlige forudsætninger for at få et langt og sundt arbejdsliv. Vi skal derfor drøfte, hvilke initiativer der skal til for, at folk kan holde til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det kunne for eksempel være målrettet styrketræning i arbejdstiden, siger Tina Christensen.