OBS: Du er nu offline

Ny undersøgelse:   Flere kvinder end mænd bruger sundhedsordning

En ny undersøgelse viser, at kvinder i højere grad end mænd benytter deres sundhedsordning. Forskellen overrasker ikke psykolog og forskningsleder på Rigshospitalet.

- Mænd går kun til lægen, hvis de bliver indkaldt, siger Svend Aage Madsen.    (
	Ursula Bach/PensionDanmark)
- Mænd går kun til lægen, hvis de bliver indkaldt, siger Svend Aage Madsen. ( Ursula Bach/PensionDanmark)
Af 
 

Kvinder går mere til lægen end mænd. De snakker mere om deres fysiske og mentale problemer end mænd. Faktisk bruger omkring 20 procent flere kvinder end mænd deres sundhedsordning.

Det viser en ny undersøgelse, som Pensiondanmark har lavet blandt medlemmerne.

Forskellen overrasker ikke psykolog Svend Aage Madsen, som har beskæftiget sig med mænds sundhed i mere end 17 år.

- Helt traditionelt har det været sådan, at med alle de job mænd har haft, har det aldrig været produktivt at beskæftige sig med sit helbred. Når du står på en byggeplads og skovler, så er det jo kontraproduktivt at gå rundt og mærke efter, hvordan du har det, siger Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for selskabet Forum for Mænds Sundhed.

Adgang til gratis sundhedsordning

Hvis man har sin pension hos Pensiondanmark, har man via sin overenskomst en gratis sundhedsordning. Det vil sige adgang til psykologhjælp, genoptræning, behandling hos fysioterapeut og anden form for vejledning.

Og hos Pensiondanmark er der stor fokus på at få flere mænd til bruge sundhedsordningen. Pensionsselskabet forsøger blandt andet at målrette sin kommunikation direkte til mændene. Det siger sundheds- og arbejdsmiljøchef i Pensiondanmark, Nicoline Rosenlund.

- 75 procent af vores medlemmer er mænd, så derfor forsøger vi at målrette vores kommunikation i forhold til dem. Vi har blandt andet et sundhedsteam af sundhedsplejersker og socialrådgivere, som taler med vores medlemmer om alle mulige ting. Det kan være en hurtig udredningssag eller lignende, eller hvis de har nogle spørgsmål til sundhed og sygdom.

Mænd bekymrer sig mindre 

Ifølge tal fra Danmarks Statistik fra 2018 går mænd knap 30 procent mindre til læge, end kvinder gør.

Det hænger sammen med, at mænd beskæftiger sig mindre med deres egen sundhed.

- Det handler jo om, at mænd ikke mener, at man skal bekymre sig. Det er positivt på mange områder, men det er også risikabelt, når det handler om at tage hånd om sig selv, siger Svend Aage Madsen.

Det er derfor vigtigt, at mænd ikke selv skal opsøge sin praktiserende læge, en fysioterapeut, en psykolog eller lignende, siger Svend Aage Madsen.

- Hvis de bliver indkaldt, så vil rigtig mange mænd møde op. Mænd går også til tandlægen, når de bliver indkaldt, men de går ikke spontant til tandlægen, siger han.

Ifølge sundheds- og arbejdsmiljøchef i Pensiondanmark, Nicoline Rosenlund, er mange af medlemmerne ikke klar over, at de har adgang til en gratis sundhedsordning.

- Vores medlemmer er meget afhængige af, at der er nogle derude, der minder dem om, at de har en sundhedsordning, men fagpersoner er slet ikke opmærksomme på, at de skal tale sundhed, så det forsøger vi at minde dem om, siger Nicoline Rosenlund.