OBS: Du er nu offline

Arbejdsmiljørepræsenter mangler kursustilbud

Ny undersøgelse: Alt for mange arbejdsgivere tilbyder ikke uddannelse, som de skal. Løsning af arbejdsmiljøproblemer hindres af modvillig ledelse eller kolleger.
Miljøkonsulent Henrik Hansen synes, det er pinligt for arbejdsgiverne, at de ikke tilbyder arbejdsmijørepræsentantene kurser, sådan som de skal ifølge lovgivningen. (Foto: Niels Stoktoft Overgaard)
Miljøkonsulent Henrik Hansen synes, det er pinligt for arbejdsgiverne, at de ikke tilbyder arbejdsmijørepræsentantene kurser, sådan som de skal ifølge lovgivningen. (Foto: Niels Stoktoft Overgaard)
Af Niels Stoktoft Overgaard, niels@stoktoft.dk

Det kræver uddannelse at kunne løse arbejdsmiljøproblemer. Men mange arbejdsmiljørepræsentanter får ikke tilbudt de kurser, som arbejdsgiverne skal give dem mulighed for at komme på.

Det viser en ny undersøgelse fra Arbejdsmiljøpolitisk Team i 3F. Nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter skal gennemgå et tre-dages kursus, og desuden skal arbejdsgiveren tilbyde dem yderligere to dages uddannelse i det første år. Men halvdelen kommer ikke på det supplerende kursus.

I en række tilfælde skyldes det, at arbejdsgiverne ikke spørger dem, hvilket de ellers er forpligtede til.

- Pinligt for arbejdsgiverne, mener miljøkonsulent Henrik Hansen fra 3F.

1341 arbejdsmiljørepræsentanter om deres situation 

Kurser er godt for arbejdsmiljøet

3F mener, det er et stort problem, at arbejdsmiljørepræsentanterne ikke får tilstrækkelig uddannelse. De, der kommer på de supplerende uddannelser, fortæller nemlig, at kurset har gjort det nemmere for dem at udfylde deres rolle på virksomheden.

- En anden undersøgelse i fjor viste, at når arbejdsmiljørepræsentanterne kommer på kursus, så er det godt for arbejdsmiljøet, fortæller Henrik Hansen.

Den nye undersøgelse omfatter over 1.300 arbejdsmiljørepræsentanter. De skal efter det første år på posten hvert år have tilbudt 1 1/2 dages supplerende uddannelse.

Det er der over 40 procent, som ikke har deltaget i. De fleste igen fordi arbejdsgiveren ikke har spurgt dem.

3F: Reform svækker uddannelse i arbejdsmiljø

Mange har godt samarbejde med arbejdslederne

Undersøgelsen spørger også arbejdsmiljørepræsentanterne, hvad der forhindrer løsningen af arbejdsmiljøproblemer på arbejdspladsen. Halvdelen af dem siger, at en modvillig ledelse er en stor eller nogen forhindring.

Men næsten lige så mange fortæller, at manglende opbakning fra kollegerne er en udfordring. Til gengæld fortæller mange om, at der er et godt samarbejde med arbejdslederne i arbejdsmiljøgrupperne.

Læs mere om arbejdsmiljørepræsentanten på 3f.dk