OBS: Du er nu offline

Ny rapport giver stof til eftertanke: Verden er blevet et mere sikkert sted

Ulykker og andre skader koster nu en tredjedel færre tabte, gode leveår end for 25 år siden, viser ny international rapport. Men stadig bliver mange dræbt og invalideret.
Ulykke ved fald betyder mere og mere. For dem har der kun været en nedgang i antal tabte gode leveår på 20 %. (Arkivfoto: Billedbureauet Colourbox)
Ulykke ved fald betyder mere og mere. For dem har der kun været en nedgang i antal tabte gode leveår på 20 %. (Arkivfoto: Billedbureauet Colourbox)
Af Niels Stoktoft Overgaard, niels@stoktoft.dk

Færre danskere mister livet i arbejdsulykker og trafikulykker. Den tendens gælder også internationalt. Ulykker og andre skader fører i dag til 31 procent færre tabte, sunde leveår end i 1990.

Det viser en ny rapport fra et internationalt projekt under Verdensbanken. Her opgøres det, hvor mange der dør og kvæstes og i hvilken alder. Ud fra det beregner forskerne hvor mange gode leveår, der er mistet.

Fremgangen er så markant, at undersøgelsen kommer med en klar konklusion:

- Verden er blevet et sikrere sted at leve, skriver forskergruppen, der anføres af Ph.d. Juanita Haagsma fra University of Washington i USA.

Færre dødsulykker på danske arbejdspladser

Hver tiende syg lever med følger af en ulykke

Men selv om mange slipper for at blive dræbt eller kvæstet, så er der stadig brug for en stor forebyggende indsats. Undersøgelsen opgør, at på verdensplan døde næsten 5 millioner mennesker i 2013 efter ulykker og andre skader.

Andre 973 millioner mennesker lever med følger af ulykker og andre skader. Komplicerede beregninger viser, at følgevirkninger af ulykker og skader udgør 10 procent af al sygdom.

Forskerne deler skader op i 26 grupper. Der er markante fald i 22 af dem, heriblandt dem der udgør størstedelen af alle skader, blandt andet trafikulykker.

Færre dræbte i dansk trafik i 2015

Byggepladserne i Danmark stadig ramt af mange ulykker

Den danske arbejdsmilljøforsker Regine Grytnes fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning glæder sig over tallene. Men hun peger på, at der er store uligheder.

Dels er det folk i Afrika og udviklingslande, der rammes af forholdsvis mange ulykker. Men også i Danmark findes der forskelle.

- Eksempelvis er antallet af arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen ikke faldet over de sidste 30 år, siger Regine Grytnes.

Det er således stadig inden for eksempelvis byggeriet, slagterier og transport, at der stadig sker mange ulykker i Danmark.

- I de brancher udføres der stadig manuelt arbejde i et risikofyldt arbejdsmiljø. Det sker tit også under tidspres. Derfor er der stadig brug for at tænke nye tanker og gøre nye handlinger i forhold til forebyggelse, siger Regine Grytnes.

Global toll of injuries down by almost a third since 1990