OBS: Du er nu offline

De farlige virksomheder  Hannas ryg er ødelagt - chefen er ligeglad

Hver dag løftede Hanna Ajmi tunge affaldssække. Arbejdsgiveren ignorerede advarsler fra hende og fagforeningen. En dag sagde det knæk i ryggen.
Af 
 
Af 
 

Dag ud og dag ind i fire år løftede rengøringsassistenten Hanna Ajmi, 55 år, affaldssække på 10-15 kilo op over hovedet og ned i en container. I fire år gjorde hun og 3F jævnligt arbejdsgiveren Kongsvang opmærksom på, at belastningen med at løfte de tunge sække var for stor. Men chefen ignorerede alle advarsler. Og en dag lød der et højt smæld. Ryggen var ødelagt.

Siden har Hanna Ajmi levet i et dagligt smertehelvede med to mislykkede arbejdsprøvninger bag sig og en hverdag, hvor selv små dagligdagsting udløser hovedpine, smerter og svimmelhed.

- Jeg er ked af det og rasende gal på Kongsvang. Det drejer sig om en skide container, som de ikke gad flytte, siger hun frustreret.

Hanna Ajmi har gjort rent siden 2004 og blev ansat som rengøringsassistent hos Kongsvang i 2009. Hun skulle sammen med en anden rengøringsassistent gøre rent på Barrit Skole i Hedensted Kommune. Det var et hårdt job at gøre en halv skole med plads til knap 200 elever ren på tre timer om dagen. Og hun var ligesom sin rengøringskollega nødt til at springe opgaver over.

- Det var så utilfredsstillende. Man går hjem med en følelse af, at man ikke har gjort sit arbejde godt nok, fortæller Hanna Ajmi, der var ansat i et flexjob hos Kongsvang.

Aftaler blev ikke overholdt

Der blev holdt flere møder mellem kommunen, 3F, Hanna Ajmi og Kongsvang, hvor problemet med containeren gang på gang blev nævnt. I et af møderne deltog direktøren.

Virksomheden lovede bedring, men intet skete. Og den dag, det gik galt med ryggen, var der is på jorden, fordi der ikke var blevet saltet.

Hanna Ajmi løftede den 15 kilo tunge sæk op med den ene arm, holdt fast i låget på containeren med den anden arm og svingede sækken op. Men foden gled på isen, og hun fik et ordentligt smæld i ryggen.

- Jeg fik med møje og besvær resten af min arbejdsdag overstået. Men om natten vågnede jeg med stærke smerter, husker Hanna Ajmi.

Hun har været sygemeldt siden marts 2013, og smerterne i ryggen og nakken er konstante. Arbejdsskadestyrelsen har anerkendt hendes arbejdsskade, og hun har fået en erstatning på 71.000 kroner. Kongsvang vil kun betale 14.440 kroner i svie og smerte og ikke for det fulde sygdomsforløb.

3F overvejer at stævne virksomheden for den resterende sygdomsperiode.

Kongsvang: Vi anmelder alt

Ifølge direktøren i Kongsvang, Christina Nyhus, er der en simpel forklaring på, at Kongsvang ligger i toppen af listen over virksomheder med flest anmeldte arbejdsskader.

- I Kongsvang har vi en politik om, at vi anmelder alt, som vores medarbejdere oplyser os om, til Arbejdsskadestyrelsen. Det gør naturligvis, at vores anmeldelsestal forøges, siger Christina Nyhus, der understreger, at virksomheden selv har registreret 12 anmeldelser.

Dertil kommer erhvervssygdommene, som virksomheden ikke bliver oplyst om. Det samlede antal anmeldelser er derfor nyt for Kongsvang.

- Det ærgrer os selvfølgelig, at der er medarbejdere, som ikke har oplyst os om deres helbredstilstand, men dette kan der være flere årsager til. Dels er det ikke sikkert, at medarbejderen er ansat hos os længere på anmeldelsestidspunktet. Dels kan nedslidningsskaden være opstået på baggrund af flere parametre, som medarbejderen ikke nødvendigvis tillægger os som virksomhed, siger Christina Nyhus, der dog på baggrund af tallene vil sætte ind med yderligere oplysning og uddannelse til medarbejderne.

- På den måde kan vi forhåbentlig få en større indsigt i arten af disse nedslidningssygdomme. Det er den eneste måde, vi som virksomhed kan handle på.