OBS: Du er nu offline

Tillidsmand: Spareøvelse i Arbejdstilsynet betyder flere ulykker

Tillidsmand advarer om, at besparelse vil føre til flere ulykker, når blå blok vil sparre på arbejdstilsyn.
Indtil nu har Arbejdstilsynet kunnet vejlede bygherrer, så byggerierne kom ordentlig fra start, og man derved undgik potentielle ulykker. Det arbejde ser dog ud til at være slut nu. (Foto: Colourbox.dk/free)
Indtil nu har Arbejdstilsynet kunnet vejlede bygherrer, så byggerierne kom ordentlig fra start, og man derved undgik potentielle ulykker. Det arbejde ser dog ud til at være slut nu. (Foto: Colourbox.dk/free)
Leveret af /ritzau/FOKUS, Newspaq

Snublen over rod på byggepladsen. Værktøj der kan falde ned fra højderne. Kolleger der må famle sig frem på en mørk byggeplads. Det hører til de problemer, som en bygherre har ansvar for at forebygge.

Men alt for ofte går det galt. Mange bygherrer lever nemlig ikke op til deres ansvar for at planlægge byggeriet ordentligt, så byggearbejdere kan gå trygge på job. Det mener Søren Kristensen, fællestillidsrepræsentant i Arbejdstilsynet. Det skriver Avisen.dk.

- En meget stor del af problemerne og ulykkerne kan spores tilbage til manglende planlægning. Det er både offentlige og private bygherrer, der ikke har ordentlig sikkerhed på deres egne byggepladser. Metrobyggeriet er et skræmmende eksempel på en offentlig bygherre som tilsyneladende ikke har styr på planlægningen, siger Søren Kristensen til Avisen.dk.

Netop metroen har i år sat en kedelig bøderekord med smæk for i alt 1,6 millioner kroner.

Indtil nu har Arbejdstilsynet kunnet vejlede bygherrer, så byggerierne kom ordentlig fra start, og man derved undgik potentielle ulykker. Det arbejde ser dog ud til at være slut nu. For tilsynets midlertidige bevillinger er udløbet, og tilsynet må derfor klare sig med 125 ansatte mindre end tidligere.

Det er konsekvensen af den finanslov, som Venstre-regeringen landede sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Når Arbejdstilsynet ikke kan hjælper byggeriet godt på vej, vil det med sikkerhed give flere ulykker, advarer tillidsmanden.

- Jeg er helt sikker på, at det vil føre til flere ulykker. Mange bygherrer er slet ikke klar over, hvad deres ansvar er. Derfor bliver planlægningen og koordineringen heller ikke ordentlig, og så opstår der uforudsete problemer, der kan føre til alvorlig ulykker, forklarer Søren Kristensen, fællestillidsrepræsentant i Arbejdstilsynet.

Han kritiserer, at sparekniven svinges, netop som staten skal starte store, risikofyldte byggerier.

- Staten har mange store byggerier på vej. Der skal blandt andet bygges supersygehuse og Femernforbindelsen. Men samtidig sparer man på den indsats, der skal forebygge ulykkerne. Jeg synes, det er et helt forkert tidspunkt at spare på, siger Søren Kristensen.

I byggeriets organisation, Dansk Byggeri, anerkender man, at planlægning af byggeri er meget vigtigt.

- Det er forudsætningen for et godt og sikkert arbejdsmiljø - helt fra tegnefasen og til byggeriet er slut. For nogle bygherrer har det været en øjenåbner, når Arbejdstilsynet har gjort dem opmærksomme på deres ansvar, forklarer Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri til Avisen.dk.