Et stigende antal unge mænd får hjælp fra deres sundhedsforsikring til at håndtere stress og andre psykiske problemer.
Tal fra PFA Pension og Danica Pension, som er blandt de største udbydere af private sundhedsforsikringer til virksomheder, viser, at der på tre år er sket en markant stigning i antallet af mænd under 30 år, som får hjælp fra forsikringen til psykiske udfordringer.
Det skriver Avisen.dk.
I 2014 fik 29 mænd under 30 år således hjælp til at løse deres stressproblemer af PFA Pension. I 2017 fik 133 assistance til at håndtere stress. 78 mænd under 30 fik hjælp til andre psykiske skader i 2014. Tre år senere, i 2017, var det 262 unge mænd, der fik sundhedsforsikringens råd.
- Til at starte med var det primært kvinder, der trak på sundhedsforsikringen, når det handlede om at få hjælp til psykiske problemer, og selvom der stadig er flest kvinder, er det blandt de unge mænd, at vi ser den største stigning, siger Rikke Bay Haaber, som er chef for Strategisk Sundhed i PFA, til Avisen.dk.
Hjælpen kan for eksempel bestå af psykologbehandling, udredning hos en psykiater eller hjælp fra en stressbehandler.
Stresseksperter har i årevis talt om, at der er et stort mørketal, når det gælder mænd og stress. Når kvinderne fylder mest i statistikkerne over stresssygemeldinger, skyldes det nemlig ikke, at kvinderne er mere sårbare over for stress, men at de typisk er bedre til at søge hjælp til at løse problemerne.
Ifølge erhvervspsykolog med speciale i stress Majken Matzau er det typiske mønster, at kvinder dukker op i statistikkerne for stress og psykologbehandling, mens mænd brænder inde med de psykiske problemer.
- Og så ender de i stedet med at dukke op i andre statistikker, nemlig dem for selvmord, alkoholmisbrug og stofmisbrug. Eller de reagerer ved at begrave sig i arbejde, træning eller byture, forklarer Majken Matzau, der er forfatter til bogen “Rigtige mænd går også i sort”.
Også stressekspert Thomas Milsted genkender billedet af, at stressede mænd er blevet bedre til at søge hjælp.
Men en del af forklaringen er også, at vi taler om stress på en anden måde, som gør, at det ikke længere er så tabubelagt at erkende problemet og søge hjælp.
- Fordi stress efterhånden er så udbredt, kan man bedre tale om det uden at føle, at man selv er problemet. Der er efterhånden kommet en større forståelse af, at det her ikke handler om, hvordan jeg er skruet sammen, men om hvordan mine arbejdsvilkår er skruet sammen, siger han til Avisen.dk.
PensionDanmark, som også er en af de store på markedet for sundhedsforsikringer, genkender trenden med, at medlemmer under 30 år tegner sig for en stigende andel af psykologforløbene.
Selskabet har dog ikke opgjort tallene på køn. Topdanmark genkender derimod ikke billedet, men har set et relativt fald i antallet af sager, hvor medlemmer får hjælp for psykiske problemer set i forhold til antal medlemmer med en sundhedsforsikring.