OBS: Du er nu offline

Sveiki atvykę į Daniją!

Europos piliečiai, kurie atvyksta dirbti Danijoje, kartais susiduria su Danijos sistemos problemomis. Danijoje yra kitų įstatymų ir taisyklių, o nauji darbuotojai dažnai nieko nežino apie Danijos darbo rinkos sistemą. Kalbos ir kultūrinės kliūtys taip pat pablogina pirmuosius integracijos į Danijos darbo rinką etapus. Be to, darbdaviai ne visada gali ar nori padėti savo užsienio darbuotojams gauti visus reikalingus dokumentus ir draudimus.

Kai atvykstate į Daniją

Kaip ES pilietis galite laisvai atvykti į Daniją ir likti šalyje iki 3 mėnesių be leidimo gyventi (ES leidimo gyventi liudijimo). Tiesiog pasiimkite galiojantį pasą ar kitą galiojantį kelionės dokumentą.

Gera idėja rasti vietą, kurioje galite apsistoti, kol nesusirasite būsto. Svarbu turėti adresą, kurį galite naudoti kaip registracijos adresą.

1. Valstybinė administracija (registracijos liudijimas)

Jūs turite kreiptis dėl leidimo gyventi (dokumentacijos, kad turite teisę gyventi / būti Danijoje) Valstybinėje administracijoje (Statsforvaltningen) ne vėliau kaip per tris mėnesius po atvykimo į Daniją arba iškart po to, kai pasirašėte darbo sutartį kuri trunka ilgiau nei tris mėnesius.

Čia galite rasti paraiškos formą (puslapis danų k.)

Dokumentai, reikalingi jūsų paraiškai:
- Užpildyta paraiškos forma
- aiški paso ar kito galiojančio kelionės dokumento kopija (Rekomenduojama spalvota kopija)
- 1 paso nuotrauka
- darbdavių deklaracija (paraiškos formos priedas A) arba jūsų darbo sutartis
- aiški galimo santuokos liudijimo kopija

Jūs galite pateikti savo prašymą asmeniškai Valstybinei administracijai (Statsforvaltningen) arba “Workindenmark” tame regione , kuriame jūs gyvenate. Jūs taip pat galite gauti paraiškos formą vienoje iš Valstybinių administracijų / “Workindenmark” ir nedelsiant užpildyti paraišką ten. Nepamirškite pateikti visus reikiamus dokumentus. Jūsų paraiška bus apdorota per 1-8 savaites. Daugiau informacijos galite rasti adresu: https://familieretshuset.dk/en ir www.workindenmark.dk.

2. Savivaldybė (CPR registracija ir sveikatos draudimo kortelė (dar vadinama geltona kortele)

Jei esate ES / EEE šalies pilietis, jūs privalote užsiregistruoti civilinės registracijos sistemoje (CPR registras), jei norite gyventi / būti Danijoje ilgiau nei šešis mėnesius.
Gavę leidimo gyventi liudijimą iš Valstybinės administracijos (Statsforvaltningen), jūs galite būti įregistruotas CPR registre. Jūs būsite registruotas CPR registre, pranešdami apie savo persikėlimą į Daniją Piliečių tarnybai (Borgerservice) toje savivaldybėje, į kurią jūs persikeliate. Tai turi įvykti ne vėliau kaip per penkias dienas nuo to, kai gausite leidimo gyventi liudijimą iš Valstybinės administracijos (Statsforvaltningen)

Nepamirškite:
Leidimo gyventi liudijimoAsmens dokumentų su nuotrauka (vairuotojo pažymėjimas, pasas ar pan.)
Jūsų adreso įrodymas Danijoje (nuomos sutartis ar būsto savininko liudijimas ar panašiai)

Registruojantis CPR registre jūs turite pasirinkti gydytoją. Užsiregistravus CPR registre, gausite sveikatos draudimo kortelę (geltoną kortelę) su savo CPR numeriu ir savo gydytojo vardu, pavarde bei adresu. Sveikatos draudimo kortelė (geltona kortelė) suteikia jums teisę į sveikatos priežiūros paslaugas - kaip ir kitiems Danijos piliečiams.

Galite gauti specialią sveikatos draudimo kortelę, jei gyvensite Danijoje mažiau nei tris mėnesius arba jei jūs išlaikysite savo gyvenamąją vietą savo gimtinėje šalyje. Tokiu atveju sveikatos draudimo kortelę išduoda savivaldybė, kurioje yra jūsų darbdavio įmonės adresas. Įmonės ir darbo vietos adresas ne visada yra vienodas. Jūsų darbdavys turi pateikti įmonės adresą.

3. Mokesčių centras (mokesčių registravimas) 

Kai atvyksite dirbti Danijoje, turėsite mokėti savo darbo užmokesčio mokesčius valstybei ir savivaldybei. Norint gauti jūsų atlyginimą, turite turėti taip vadinamą mokesčių kortelę ar mokesčių numerį. Mokesčių kortelė yra vadinama kortele, bet fiziškai ji neegzistuoja. Jei turite CPR numerį, automatiškai jau turite mokesčių kortelę. Jei neturite CPR numerio, pavyzdžiui, jei būsite Danijoje mažiau nei šešis mėnesius arba negyvensite Danijoje, tuomet privalote pasidaryti mokesčių kortelę. Danijos mokesčių tarnybos (SKAT) pagrindiniame puslapyje www.skat.dk rasite mokesčių kortelės ir mokesčių numerio formas (blankas 04.063).

Formas taip pat galima rasti anglų, vokiečių ir rumunų kalbomis. Tinkama forma turi būti išspausdinta, užpildyta ir išsiųsta paštu vietinei mokesčių tarnybai kartu su savo:
Paso ar asmens tapatybės kortelės kopija;
Santuokos pažymėjimo kopija (jei susituokę).
Danijos mokesčių tarnyba (SKAT) išduos elektroninę mokesčių kortelę. Tada jūsų darbdavys gali gauti jos informaciją elektroniniu būdu.
Daugiau apie mokesčius galite sužinoti. Taip pat galite žiūrėti video čia (danų ir anglų k.)

Jūsų darbdavys gali pervesti darbo užmokestį į užsienio banko sąskaitą. Pervedimas gali užtrukti kelias dienas ir kai kurie bankai ima mokestį už šį pervedimą. Taip pat galite atidaryti banko sąskaitą Danijoje. Norėdami atidaryti banko sąskaitą Danijoje, turėtumėte susisiekti su banku ir pateikti šiuos dokumentus:
Asmens tapatybės dokumentai su nuotrauka (vairuotojo pažymėjimas, pasas ar pan.);
Jūsų adreso įrodymas Danijoje (nuoma arba "geltona kortelė");
Darbo sutartis.

4. Draudimas

Danijoje darbdaviai privalo pasirūpinti kad jų įmonė tūri draudimą nuo nelaimingų atsitikimų darbe. Jūsų darbovietėje privalote būti apdraustas darbdavio draudimu dengiančiu jūsų darbo sritį. Tačiau darbdavio draudimas negalioja jūsų laisvalaikio metu. Todėl turėtumėte apsvarstyti asmeninį draudimą nedarbo metu.

5. A-kasse (nedarbo draudimas)

Danijoje nėra privalomojo nedarbo draudimo - jis yra savanoriškas. Jei norite būti apdrausti nuo nedarbo (gauti bedarbio išmokas, jei esate bedarbis), turite tapti A-kasse (nedarbo draudimo fondo) nariu. Galite susisiekti su A-kasse savo darbo srityje ir gauti daugiau informacijos apie narystės sąlygas, savo teises ir pareigas.

Daugiau apie tai:
Angliškai
Rusiškai