OBS: Du er nu offline

Sundhed og livstil

Sundhed ikke blot er fravær af sygdom

Når vi taler om sundhed, og hvad der er sundt, sker det ofte, at vi ikke er enige om, hvad sundhed er. Mange er enige om, at sundhed ikke blot er fravær af sygdom, det vil sige, at hvis vi ikke er syge – så er vi sunde. 

Sundhed kan forstås bredt, så det rummer både fysisk, psykisk og socialt velbefindende. Sundhed kan f.eks. være oplevelsen af at trives i hverdagen og have overskud til at håndtere dagligdagens udfordringer og stress både på arbejdet og i fritiden.

Sundhed er gennem de senere år koblet med ’KRAM’ faktorerne. KRAM er en forkortelse af Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Nogle gange kaldes det KRAMS, og det skyldes, at man også taler om Stress. Når vi gerne vil være mere sunde, er det meget ofte KRAM, vi begynder med. Spiser jeg generelt sundt, undlader jeg at ryge, drikker jeg alkohol med måde, og dyrker jeg jævnligt motion? Faktorerne er en del af vores livsstil, og de vaner vi har. Vaner har vi enten fået med fra vi var børn, eller vi har fået dem gennem voksenlivet både privat og på arbejdet. Alle vores vaner udgør tilsammen vores livsstil.

Når vi gerne vil ændre på vaner i forhold til f.eks. kost og motion, kræver det meget opmærksomhed for at huske at spise et ekstra æble eller komme ud og løbe/gå en tur. Det kræver meget af den enkelte, og det er ofte nemmere at holde fast i forandringerne, når man får hjælp, eller hvis der er nogen at gøre det sammen med. Når vanerne er forandret, og der er kommet nye vaner til, så er livsstilen ændret.

Sundhed og livstil

  1. Spis frugt og grønt – 6 om dagen 
  2. Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
  3. Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
  4. Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  5. Spis mindre fedt – især fra mejeriprodukter og kød
  6. Spis varieret
  7. Sluk tørsten med vand
  8. Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen.